Hlavní obsah

Bělorusko chce vyrábět lidová elektrická auta

Novinky, fra

Pokud bychom hledali na automobilové mapě světa Bělorusko, asi bychom měli hodně problémů. Ale má se to změnit. Firma BelAZ chce vyrábět osobní auta. A ne jen tak ledajaká. Mají to být elektromobily za cenu vpravdě lidovou.

Foto: Geely

Geely SC7

Článek

Bělorusko nepatří mezi světové giganty v automobilové výrobě ani technologickém pokroku. To chce ale tamní vláda změnit, takže se snaží všemi prostředky podpořit vývoj. Třeba v automobilech domluvila s čínskou firmou Geely spolupráci, kdy se vozy SC7, které se mimochodem v Bělorusku vyrábí, stanou základem pro nový model vyráběný BelAZem. Založili dokonce společné konsorcium BelTA.

Ve voze, který byl nedávno představen vládním špičkám, pracuje elektromotor o výkonu 80 koní. Maximální rychlost je omezena na 110 km/h a dojezd na jedno nabití (za 4 hodiny u rychlodobíječky) je 100 km. To nejsou žádné extrémní hodnoty. Na tuhle dobu jsou to čísla více než podprůměrná. Ale není to konec. Na vývoji pracuje místní akademie věd, a ta oznámila, že právě vyvíjí druhou verzi s dojezdem 300 km a pokračovat má i dál.

Ovšem to nejzajímavější na autě je jeho cena. Ta lepší verze se má pohybovat v přepočtu kolem 225 000 korun. Jak je možné se dostat k takové sumě? Prý použitím nikoliv akumulátorů, ale superkapacitorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám