Hlavní obsah

Bebi Quercianella: Švédové sporťáky umí

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠVÉDSKO

Nedávno jsme vám představovali model Koenigsegg CCX. Tento vůz, který nechce nechat spát Bugati Veyron, však není jediným zástupcem na poli sportovních vozů ze Švédska. Nedávno se představila i konstrukční společnost Bebi se spiderem Quercianella.

Článek

Tenhle sporťák s délkou 4230 mm, šířkou 1920 mm a výškou 1038 mm na rozvoru 2600 mm má pohotovostní hmotnost pouhých 525 kg. To je největší předpoklad pro výborné zrychlení a maximální rychlost, kterou Quercianella zvládá. Výrobce udává, že by se měla pohybovat nad hranicí 300 km/h. Na stovku pak zrychlí za 3 s.

To vše ale jen lehká karoserie nedokáže. Musí mít pod sebou skrytou perfektní techniku. Základem je trubkový rám z vysokopevnostních trubek na který jsou přimontovány všechny komponenty a celokarbonová karoserie. Osmnáctipalcová kola se otáčejí na závěsech vlastní konstrukce, připomínající závodní speciály. Pružení je typu pushrod.

Velmi zajímavý je však i motor. Má objem pouhých 2,4 l, ale aby se snížily setrvačné hmoty, je tento objem rozdělen do osmi válců. Pak může agregát točit až 10 500 ot./min. Výkon lze naladit podle přání - od 280 kW do 386 kW.

Vůz se objeví na švédském trhu v druhé půlce roku. Své kupce si jistě najde - zvlášť s jízdními vlastnostmi největších supersportů a cenou kolem 100 000 liber (asi 4,5 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám