Hlavní obsah

Automobiloví konstruktéři vytvořili závodní kolo pro olympiádu

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že si konstruktéři a designéři, kteří normálně navrhují automobily, občas odskočí do jiných odvětví, není žádné tajemství. U Lotus Engineering uplatnili svoje zkušenosti s ultralehkými materiály a aerodynamikou a připravili speciální kolo.

Závodní kolo LotusVideo: British Cycling

 
Článek

Na tomhle kole pojednou britští olympionici v roce 2020 na oválu rychlostní cyklistiky. Koncept bicyklu byl připraven ve spolupráci s firmou Hope Technology, což je dodavatel špičkových cyklistických dílů. Britský cyklistický tým by na těchto kolech na olympijských hrách v Tokiu rád dojel až na stupně vítězů.

Nové kolo má rám z ultralehkého kompozitu s vysokým podílem tkaniny. Má unikátní vidlici a sedlovku, které jsou z dílen Lotusu. Konstruktéři museli vyřešit také tuhost celého kola, protože ta je extrémně důležitá pro přenos síly. Vše je co nejvíc zploštělé, aby byl odpor vzduchu co nejmenší. Kolo se testovalo i v aerodynamickém tunelu, a to jak samotně, tak i s cyklistou v sedle.

Foto: Lotus Engineering

Kolo je naprostým vrcholem konstrukční techniky.

Foto: Lotus Engineering

Podívejte se na tu tloušťku rámu

Pro Lotus Engineering je to návrat k bicyklům po 25 letech. V roce 1992 vyhrál Chris Boardman zlatou medaili na olympiádě v Barceloně na bicyklu Lotus Type 108 a také na tomto kole vyhrál prolog časovky Tour de France v roce 1994.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám