Hlavní obsah

Automobilka Saab stále neobnovila výrobu, jedná s dodavateli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ztrátová švédská automobilka Saab stále neobnovila výrobu, kterou pozastavila v úterý kvůli problémům s dodávkami součástek. Firma se nyní snaží dohodnout s dodavateli, kterým dluží peníze.

Článek

Mluvčí Saabu uvedla, že automobilka intenzivně pracuje na obnovení dodávek. "Očekáváme, že bychom mohli obnovit normální výrobu začátkem příštího týdne," dodala.

Generální ředitel švédské asociace dodavatelů automobilového průmyslu FKG Svenake Berglie uvedl, že hodnota nezaplacených pohledávek činí desítky miliónů švédských korun. Deset miliónů SEK odpovídá zhruba 27 miliónům Kč. Švédský list Dagens Nyheter popsal situaci v automobilce Saab jako "zoufalé shánění peněz".

Saab se kvůli problémům s dodavateli potýkal s výpadky ve výrobě již minulý týden. Automobilka je od loňského roku součástí nizozemské firmy Spyker. Ta tvrdí, že Saab není na pokraji kolapsu, ale má pouze krátkodobé problémy s likviditou.

Spyker se začátkem loňského roku po vleklých jednáních dohodl s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 miliónů dolarů (zhruba sedm miliard Kč) v hotovosti a akciích. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Řada odborníků se ke spojení podniků Spyker a Saab staví skepticky. Saab vyrábí automobily od roku 1949 a součástí GM se stal v roce 1989, od té doby je však téměř nepřetržitě ztrátový. Spykeru se ještě nikdy nepodařilo vykázat zisk a se ztrátou počítá i v letošním roce.

Reklama

Související články

Test Saabu 9-5 2.8T XWD: volba individualistů

Švédský Saab se na českých silnicích objevuje hodně sporadicky. Vyzkoušeli jsme nejdražší verzi nového modelu 9-5. Všechna čtyři kola poháněl 2,8 litrový...

Výběr článků

Načítám