Hlavní obsah

Audi za 19 milionů odstřelí dveře, ujede na píchlých pneumatikách nebo uhasí požár

Novinky, laz

Audi A8 L Security má posádku ochránit za každou cenu. Zájemci si za to připlatí v přepočtu 15 milionů korun. O tolik je podle informací serveru Carscoops dražší než dosud vrcholná a nejvýkonnější verze S8, která přijde nejméně na 3,5 milionu.

Foto: Audi Rusko

Audi A8 L Security

Článek

Speciálně upravené limuzíny A8, které jsou z bezpečnostních důvodů k nerozeznání od běžných verzí, připravuje Audi už po několik generací. Nyní je řada na tu aktuální. Vychází z prodloužené varianty A8 L, motor si však vypůjčuje od verze S8. Jde o dvakrát přeplňovaný čtyřlitrový osmiválec s výkonem 563 koňských sil.

O agregát v přídi tu ale úplně nejde. Přestavět vlajkovou Audi v pojízdnou pevnost zabere 400 hodin specializované ruční práce. Výsledkem je třída ochrany VR9, přičemž neprůstřelná skla dosahují stupně VR10. Jinak řečeno, limuzína ochrání posádku před útokem ručním granátem, odstřelovací puškou nebo lehkým kulometem.

Výkladní skříň technologií zítřka. První český test nové Audi A8

Testy

Dodatečný pancíř způsobil, že na řízení tohoto vozu nestačí běžný řidičský průkaz na osobní auto. Pohotovostní hmotnost 3875 kilogramů si žádá řidičák na nákladní vůz.

A8 L Security je připravena i na extrémní situace. Díky tryskám v podbězích kol i pod podvozkem umí uhasit požár. Pokud dojde k defektu zesílených pneumatik, řidič je na nich schopný ujet 80 kilometrů rychlostí 80 km/h. Při těžké nehodě je k dispozici pyrotechnický systém, který odstřelí dveře, aby se posádka dostala ven. Samozřejmostí je ochrana před chemickými zbraněmi vnitřním okruhem ventilace a čerstvým vzduchem ze zásoby.

Nové Audi A3 přijíždí jako elegantní sedan

AutoMoto

To vše ve stejném luxusu, který nabízí běžná limuzína A8 na prodlouženém rozvoru. Díky zmíněnému nejsilnějšímu motoru v nabídce je zrychlení z nuly na sto i u takto těžkého vozu otázkou 6,3 sekund, maximální rychlost je i kvůli pneumatikám limitována na 210 km/h.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám