Hlavní obsah

Apple má představit funkci CarKey. Odemkne vám auto bez klíče

Po Googlu a jeho operačním systému Android přichází i konkurenční Apple s aplikací, která telefonu umožňuje odemknout auto. Pokud vůz nabízí tuto funkci pomocí NFC, což je u moderních aut poslední generace čím dál častější.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mercedes-Benz S 560 cabrio umožňuje odemykání pomocí telefonu, říká piktogram na klice.

Článek

Se zprávou přišel server 9to5Mac, který rozebral beta verzi nového systému pro telefony iPhone iOS 13.4, kam vývojáři údajně umístili novou funkci CarKey pro Iphone a Apple Watch.

Aplikace by už podle svého názvu měla umět bez problémů odemknout vaše auto, aniž byste museli mít klíče. Systém pracuje s čipem NFC, který jednoduše přiložíte k autu se čtečkou čipu a odemknete. Apple uvedl, že funkci půjde pochopitelně vypnout, pokud o ni uživatel nebude mít zájem.

Další zaměstnanec Applu chtěl prodat informace o samořiditelném voze do Číny

AutoMoto

Kromě odemykání bude moct majitel poskytnout tuto výsadu i svým přátelům a rodině díky sdílení dat.

Než Apple funkci CarKey spustí, bude asi nějaký čas trvat, ale s dá se s jistotou říci, že se jí určitě uživatelé iPhonu dočkají. Vznik sytému je také důkazem spolupráci mezi Applem a konsorciem automobilek, které čítá asi 100 členů včetně automobilek jako BMW, GM, Honda, Hyundai, Jaguar, Mercedes-Benz, Volkswagen, Toyota, PSA, Renault či Volvo. Ti představili funkci Digital Key 1.0 už v roce 2018.

Konsorcium v současné době pracuje právě na funkci Digital Key 2.0, která stojí na bázi čipu NFC. Spojení by dokonce bylo tak stabilní, že by se automobil odemknul i ve chvíli, kdy by telefon neměl nabitou baterii. V plánu je rovněž upgrade systému na verzi 3.0, kdy by čip NFC nahradila funkce Bluetooth Low Energy a Ultra-Wideband, která by umožnila odemknout vůz bez toho, aby uživatel musel telefon vyndat z kapsy.

Autonomní taxíky Waymo už vozí platící zákazníky. Řidiče mají jen pro jistotu

AutoMoto

Konkurenční Google a jeho systém Android už podobnou funkci nabízejí, ale u Applu se jedná o premiéru. Je však otázkou, kdy se systému uživatelé skutečně dočkají.

Reklama

Související témata:

Související články

Samořízené auto Applu mělo poprvé nehodu

Autonomní vozidlo americké společnosti Apple mělo minulý týden poprvé nehodu. Vyplývá to z informací serveru Business Insider. Samořízený vůz však nejspíš není...

Výběr článků

Načítám