Hlavní obsah

Americký start-up projekt představuje první vodíkové létající auto

Právo, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrhů na takzvané létající auto, přesněji dron na rychlou přepravu lidí nad městy, je už několik. Do tohoto byznysu už promlouvají i giganti jako Boeing. Ovšem také malý start-up z Massachusetts.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Model létajícího dopravního prostředku připomínající dronVideo: ALAKA'I TECHNOLOGIES, Reuters

 
Článek

Většina „dronů pro lidi” je poháněna turbínou či elektrickou energií dolovanou ze sítě. To nový projekt od amerického Alakai Technologies používá palivové články, tankuje tedy vodík. Jedná se o první „vozidlo”, vzdušné taxi tohoto typu.

Foto: Alakai Technologies 2x

Dron používá šest vrtulí.

Na designovém návrhu se podílela společnost částečně vlastněná automobilkou BMW, Designworks. Celkem tři palivové články zásobují energií šest elektromotorů. Na každý rotor připadá jeden. Na jednu nádrž prý uletí 482 kilometrů a ve vzduchu se udrží až tři hodiny.

Unese přitom přes 450 kilogramů. Vejde se pět lidí včetně pilota, nebo čtyři v případě autonomního nebo dálkového řízení ze země. Uvnitř najdou pasažéři veškerý luxus včetně Wi-Fi připojení 5G.

Foto: Alakai Technologies

Uvnitř posádka sedí do písmene V.

Zástupci společnosti o projektu mluví jako o jednom z mála opravdu ekologických, přičemž 95 procent palivových článků může být znovu použito a zbytek jde z 99 procent recyklovat. Výhodou má být také konstrukce relativně nenáročná na výrobu, což má tento způsob dopravy přiblížit realitě. Kdy ovšem nastane, je stále nejisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám