Hlavní obsah

Al Caponeho cadillac je znovu na prodej, cena za obrněný vůz vzrostla

Firma Celebrity Cars sídlící v Las Vegas opět nabízí k prodeji Cadillac Town Sedan z roku 1928, který patřil nejslavnějšímu gangsterovi Al Caponemu. Jeho cena ovšem proti minulému prodeji stoupla a prodejce si ho cení na jeden milion dolarů, teda přibližně 23 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Cadillac gangstera Al Caponeho

Článek

Vůz legendárního gangstera z dob americké prohibice je vskutku jedinečný. Má tmavě zelený lak s černými detaily a s původním sedanem toho příliš společného nemá. Jeho dveře například pokrývají obří tlusté ocelové pláty a okna mají v průměru přibližně 3 centimetry, aby je nikdo nemohl prostřelit. Vylepšení je ale daleko víc.

Legendární Jaguar D-Type může v aukci vynést téměř 170 milionů

AutoMoto

Sedan z roku 1928 má třeba výklopné zadní sklo, to aby se nohsledům Al Caponeho lépe střílelo po pronásledovatelích, a soukromý úpravce z Chicaga rovněž vylepšil boční okénka tak, aby se dala dostatečně otevřít a vešel se do nich kruhový zásobník kulometu. Uvnitř vozu pak byla spoustu prostoru například na pašování alkoholu, který byl v té době zakázaný a Al Capone právě jeho pančováním vydělal jmění.

Aby ale mohl ujet konkurentům, nepřátelům a hlavně policii, musel mít jeho cadillac potřebný výkon. O ten se staral motor Cadillac V8 se zdvihovým objemem 5,6 litru s devadesáti koňmi. Vpředu na šasi pak bylo listové odpružení a u kol speciální bubnové brzdy, které byly vyrobeny, aby zvládly obří váhu obrněného kolosu.

V dražbě aut zesnulé hvězdy Rychle a Zběsile se prodalo i pět vzácných BMW

AutoMoto

Auto většinu posledních let strávilo po různých muzeích a výstavách. Na tachometru má pouhých 1111 mil, tedy asi 1777 kilometrů. Na prodej už je přitom poněkolikáté. V roce 2010 ho nabízela aukční síň RM Monterey a nakonec ho o dva roky později udala za 355 tisíc dolarů, tedy v přepočtu 8,1 milionu korun, byť se očekávalo, že bude stát i o pět milionů více. Firma Celebrity Cars je ovšem přesvědčena, že nový majitel za něj vysází i milion dolarů, tedy 23 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám