Hlavní obsah

Otázky čtenářů: Mazda 323F, Citroën C4, děti a motocykly

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento díl otázek čtenářů zahájíme Mazdou 323F, konkrétně rozhodováním mezi dvojicí jejích motorů. Navážeme pak ve stejném duchu o motorech u Citroënu C4 a zakončíme dotazem na převážení dětí na motocyklu.

Článek

Chtěl bych si koupit Mazdu 323F z roku přibližně 1997 nebo 98. Nemůžu se však rozhodnout mezi objemy 1,5 l a 1,8 l. Který motor je podle vás kvalitnější?

Rozhodně bych volil spolehlivější motor 1.8, který je navíc i o 20 kW silnější. V bazarech velmi často bývá silnější varianta jen o pár tisíc korun dražší, než menší čtyřválec. Ale výběr Mazdy 323F lze pochválit - dodnes je velmi vyhledávaná a je to dobrá volba, pokud si chcete užít sportovní jízdu.

Dobrý den,chtěl bych si pořídit vůz Citroën  C4  1,4 16 V. Zajímá mne Váš názor na toto auto a jestli je lepší 1,4 nebo raději 1,6 16 V. když jsem byl na předváděcích jízdách, neviděl jsem nějaký markantní rozdíl.

Citroën C4 je celkem dobrá volba pro ty, kteří preferují komfortní svezení s velkorysým prostorem, a to vše zabalené v netradičním kabátu. Exteriér není ani tak kontroverzní, jako spíš přístrojová deska s mnoha displeji zmateně rozmístěnými.

Automobil je jinak celkem kvalitní, až na příliš francouzské řízení a řazení (přesnost v tomto ohledu není zrovna silnou stránkou) a je třeba si dávat hodně pozor na příliš měkkou přední nápravu, která se například na příčných prazích dost ozývá.

Nejlepší motor z nabídky je jednoznačně 1.6 HDi. Dnes bychom ho označili asi za nejlepší turbodiesel na trhu - je silný, spolehlivý, má malou spotřebu a především je nádherně tichý.

Vaše vybrané agregáty jsou více-méně stejné. Čtrnáctistovka se mnohem lépe vytáčí a má poněkud radikálnější nástup. 1.6 16V  je trochu laxnější a má i jinak zpřevodované stupně. Zatímco u 1.4 je pětka vyloženě dlouhý dálniční převod, větší motor jí má zkrácenou. Rozdíly ve vyšších rychlostech ve spotřebě tak nejsou skoro žádné. Na druhou stranu větší točivý moment zaručuje, že není třeba tak často řadit. Obě motorizace ale patří k těm spolehlivým.

Chtěl bych se zeptat, jak je to podle nové vyhlášky s přepravování dětí na motocyklech. Je mi jasné, že dítě musí mít schválenou bezp. helmu. Zajímá mě hlavně, od kolika let je možno dítě přepravovat a zda je stále ve vyhlášce podmínka, aby dítě nohama dosáhlo na stupačky.

Odpověď je jednoduchá - zákon o provozu na pozemních komunikacích říká ve svém paragrafu § 7 krátce a jasně:   odst. (1) Řidič nesmí: (písmeno) e) na druhém sedadle motocyklu přepravovat osobu mladší 12 let.

Dále v § 9  (Povinnosti přepravované osoby) - (6) Přepravovaná osoba při jízdě na motocyklu se musí nohama dotýkat stupaček a nesmí kouřit.

Všechny otázky zodpověděly Novinky.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám