Hlavní obsah

BAZAR: Mercedes-Benz C220 CDI (2002)

Novinky, Jan Čech

Když natrefíte na dobrý kus, bude vám sloužit do konce života a bude z něj dobrý přítel. Jenže pak můžete narazit i na automobil, který bude v servisu častěji než vy v práci a značka si to nechá dobře zaplatit. Mercedes-Benz třídy C je celkem nevyzpytatelný.

Článek

První generace Mercedes-Benzu třídy C byla dobrá. Je spousta lidí, kteří si tenhle vůz zamilovali. Je to "malý meďák" se všemi jeho přednostmi i nedostatky. Byl to celkem spolehlivý vůz s kvalitními jízdními vlastnostmi a dobrou výbavou, ale za vyšší cenu.

Jenže pak přišel nástupce (od r.v. 2000) a s ním začaly problémy. Mercedes se snažil automobil zlepšit po všech stránkách. Karoserie je mnohem bezpečnější, motory jsou silnější, podvozek kvalitnější. Jenže bohužel se na všem našlo dost chyb.

Karoserie

Když se podíváte na karoserii, nemusíte hledat známky koroze - ty prostě nejsou. Jenže pak přijdete k podvozku a najednou je všechno jinak. V antikorozní ochraně se nějak pozapomnělo na výfuky (hlavně první ročníky). Při prohlídce se tak zajímejte o jejich stav.

Mercedes Benz C
Po zdařilé "190" je to pokračovatel v segmentu střední třídy. Ve své kategorii patří k tomu lepšímu, především výběr motorů je obrovský. Značka dopřává zákazníkům dostatek luxusu. Od modelového roku 2000 jsou vychytány drobné nedostatky, především díly přední nápravy, které měly kratší životnost. Podvozek skvěle kopíruje zvolenou stopu. Z motorů je nejlepší volbou C230 Kompresor, který je dostatečně dynamický. Nevýhodou jsou ceny servisu a náhradních dílů, odměnou je pohodlí a bezpečnost.
Tomáš Svoboda - manažer Autocentrum ESA

Také si všímejte, zda vůz nebyl bourán - to je asi nejčastější problém dovezených automobilů. Kvalitní německý servis dokáže rány dobře zamaskovat, takže se dívejte pozorně.

Motor

"Asi nejoblíbenější motory jsou tyto turbodiesely. Nejméně žádané pak nejsou ani tak nejvýkonnější varianty, jako spíš slabé zážehové jednotky," řekl o oblíbenosti vozu Zdeněk Konšel, technik výkupu Auto ESA. Jenže i tady je velký problém. Automobily značky se v minulých letech dost potýkaly s kvalitou výroby a často byly svolávány do servisů. Týkalo se to i motorů, kde se objevovaly závady čerpadel, elektroniky, vstřikovačů... Tyto chyby vyplývají patrně ze snahy automobilky o překotný vývoj, který však nešel ruku v ruce s testy a životností.

Když budete do automobilu usedat, hlídejte s tedy vibrace motoru, pravidelnost chodu a kouřivost u dieselů.

Také se může objevit chyba v elektronice. Nám samotným se kdysi stalo u nového testovacího vozu, že se rozsvítilo na displeji hlášení, že airbag je vystřelený (což samozřejmě nebyl). Někde se v okruhu objevil zkrat, který byl rychle opraven. Jenže technik přejímky vozů nám klidným hlasem sdělil, že se to může stát kdykoli - třeba když auto přeskočí kanál.

Podvozek

Automobil má super podvozek, který "vyžehlí" kdejakou nerovnost a přitom zachovává i jistý podíl sportovního svezení. Řízení je přesné, perfektně reaguje a při zrychlování plynule tuhne. Jen přední náprava byla už v první generaci slabinou. Čepy z prvních sérií se vytloukly tak rychle, že si jich ani majitelé nestačili užít. Pak se kvalita zvedla, ale stále ještě to není ono.

Mercedes-Benz C220 CDI, najeto 146 306 km, r.v. 2002
MotorR4 16V
Výkon (kW při ot./min)105/4200
Toč. moment (N.m při ot./min)315/1800
Max. rychlost (km/h)220
Zrychlení 0-100 km/h (s)10,3
Komb. spotřeba (l na 100 km)6,2
Rozměry (m)4,53 x 1,73 x 1,43
Obj. zavazadelníku (l)455
Cena459 990 Kč

Článek byl připraven ve spolupráci se společností Autocentrum ESA.

Reklama

Související témata:

Související články

BAZAR: Ford Transit Connect 1.8 TDCI (2004)

Pokud bychom chtěli najít nejoblíbenější užitkový vůz, nemuseli bychom dlouho váhat. Ford Transit si svůj triumf drží už několik let. Na dobrém jménu tohoto...

BAZAR: Toyota Yaris Verso 1.3 VVT-i (2001)

Kdybychom chtěli najít jeden automobil, který by měl být vzorem spolehlivosti, pak bychom se klidně mohli obrátit na Toyotu Yaris. V žebříčcích spolehlivosti...

BAZAR: Opel Zafira 1.6 16V (1999)

O tom, že Opel Zafira je extrémně úspěšné auto, není třeba pochybovat. Vyhrálo anketu Auto roku, dosáhlo mnoha úspěchů v dalších soutěžích a především zafira...

Výběr článků

Načítám