Hlavní obsah

Test Volva V70 D5: prostor, komfort, bezpečí

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší kombi v nabídce švédské automobilky už sice není hranaté jako v minulosti, ale stále je to typické Volvo. Bezpečnost posádky je u něj na prvním místě a nabízí rovněž velký komfort. Pokud vás ale baví řídit, moc si s ním neužijete - řízení je i přes vyspělý podvozek odtažité a nepřináší mnoho zábavy za volantem.

Článek

Oproti svému předchůdci se Volvo V70 zakulatilo a hlavně o dost zvětšilo své rozměry – na délku o jedenáct a na šířku o více než pět centimetrů. Radost z toho budou mít především cestující na zadních sedadlech, kterým se v minulé generaci nedostával volný prostor pro kolena.

Zavazadlový prostor je také bohatě dimenzovaný – v základním uspořádání nabízí 575 litrů. Sedadla jdou sklápět v poměru 40:20:40, což je velmi praktické. Nechybí ani háčky pro uchycení kupříkladu tašek nebo pod podlahou zavazadelníku se nachází prostor pro drobné předměty.

:. Sedačky mají malé boční vedení, nabízejí ale výtečný komfort.foto: Novinky/Martin Žemlička

Interiér obsahuje pohodlné sedačky pro pětici cestujících; boční vedení předních sedadel je sice takřka neznatelné, ovšem délkou, tvarováním a nabízeným komfortem i na delších cestách hledají sedačky z Volva V70 jen obtížně srovnatelnou konkurenci.

Komfortní podvozek a lehké řízení

Po předchozí generaci vé-sedmdesátka „zdědila“ pro Volva typické lehké řízení s nevalnou zpětnou vazbou. Při pokusu o rychlejší průjezd zatáčkou se kvůli tomu nesčetněkrát přistihnete, jak volantem korigujete natočení kol.

Komfortní zaměření je znát i na tlumičích a pérování, díky čemuž V70 výtečně pohlcuje nerovnosti, ale ve vyšší rychlosti trochu zneklidní. U nejsilnější benzínové a naftové verze se Volvo V70 nabízí s pohonem obou náprav – systém AWD využívá elektronický systém Haldex.

Výtečně jsou dimenzované brzdy, které se zároveň dobře dávkují. V nabídce převodovek má Volvo pro nejsilnější turbodiesel buď šestistupňovou automatickou převodovku Geartronic nebo manuální převodovku, rovněž se šesti stupni. Doporučujeme manuální převodovku, protože automat nepatří k nejrychlejším.

:. Středový panel je úzký - typický znak automobilů Volvofoto: Novinky/Martin Žemlička

Turbodiesel, který Volvo V70 pohání není zcela nový, jde o důkladnou první generace agregátu, nyní s větším výkonem a menšími emisemi. Nové je elektronicky řízené turbodmychadlo s přesnou regulací plnícího tlaku, jehož skříň je chlazená vodou. Prodleva turbodmychadla je neznatelná a díky tomu je nárůst výkonu lineární. Rovněž se podařilo snížit dobu žhavení díky novému elektronickému systému. Standardní výbava zahrnuje filtr pevných částic.

V praxi vyniká dé-pětka kultivovaností, tichým chodem a dostatečnou pružností. Spotřeba se dá udržet mezi šesti a sedmi litry.

Bezpečnostní výbava má v základu vše podstatné

O bezpečností výbavě se nemá smysl zmiňovat, protože je dle dobrých tradic Volva vyčerpávající, čili kompletní. Vynikající pomůckou, kterou konkurence zatím nenabízí, je systém nazvaný BLIS. Umí odhalit objekty v tzv. mrtvém úhlu (nelze je vidět v zrcátku) a rozsvícením červeného světla upozorní řidiče, že vedle něj právě projíždí jiné vozidlo nebo motorkář.

Principem jsou dva senzory (v levém a v pravém zrcátku), které monitorují prostor vedle a za vozidlem. Jde o skvělou pomůcku, na kterou si rychle zvyknete.

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:2400 ccm, pětiválec, vznětový
Max. výkon:136 kW (185 k) při 5800 ot./min.
Max. točivý moment:400 Nm při 2750 ot./min.
0 - 100 km/h:8,9 s
Nejvyšší rychlost:225 km/h
Kombinovaná spotřeba:6,5 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1652 kg
Poháněná náprava:přední, eventuelně 4x4 (Haldex)
Cena základní verze:1 199 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Volvo XC60: třetí do party terénních vozů

Automobilka Volvo představí v Ženevě nový model XC60. Tento vůz bude velikostně spadat pod oba vozy, které jsou dnes určené do terénu: XC90 a XC70. Přinášíme...

Test Volva XC70 D5: skautík moderní doby

Hledat konkurenty k Volvu XC70 je snadné. Už léta jsou to především Subaru Outback a Audi Allroad. Oba jmenovaní se prodávají už v nové generaci, a tak i Volvo...

Výběr článků

Načítám