Hlavní obsah

Test Subaru Forestera 2.0 LPG: nestárne

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle auto prostě nestárne. Ono se staré už narodilo a od té doby je stejné. Vzhled už v době uvedení na trh byl poněkud hranatější a krabicovitější než u konkurence, ale stačí týden jízdy s vozem a hned je z Forestera kamarád na celý život.

Článek

Subaru Forseter je automobil, který před deseti lety zaplnil mezeru, již tu nikdo ještě neznal - SUV. Model není tím pravým teréňákem, ale se zvýšeným podvozkem a parádním pohonem všech kol se mimo zpevněné cesty klidně vydat může.

Velký nos velkého ducha značí

V roce 2005 prodělal model facelift, který jeho už poněkud starší vzhled oživil. Zakulacenou příď o pár centimetrů předchází velký chladič, který ční jako cyranovský nos. Na první pohled se nám moc nelíbil. Jenže uběhlo pár hodin a jedno focení a už jsme s ním smířeni byli a dokonce se nám začal líbit více, než předchozí klasika.

Boční linie vozu ukazuje stále stejný koncept - velká krabice ve stylu kombi s ohromnými okny, ze kterých je vynikající výhled všude kola vozu. Bohužel jejich velikost má za následek jeden nepříjemný fakt - zavazadelník má roletku hodně nízko, takže je mělký a špatně využitelný.

Interiér také zrovna moderností neoplývá. Tady musíme opět konstatovat, že design se zasekl o několik let zpátky. Komu to ale vadí? Všechno je tam kde má být, nic nepřebývá, nic neschází a i za dalších deset let bude tenhle design platný jak britská libra. Jen škoda autorádia - vkládaný systém má příliš malá tlačítka a naše zhýčkané prsty z audiosoustav na míru se v nich nedokázaly pořádně zorientovat.

Dva litry na dva druhy

Co čekat pod přední kapotou u modelu Subaru? Přece plochý čtyřválec, co jiného. V testovaném voze měl objem dva litry a výkon 116 kW při 6400 ot./min. Že znáte motor jen s 92 kW? Tak to je tím, že toto je nová verze s DOHC, která je o podstatný kus lepší (nejen výkonnější).

Agregát se nám zalíbil na první ... poslech. Ano skutečně. Stačí jej nastartovat a trochu se projet po plynovém pedálu a zažijete lepší zvukový projev než od ledasjaké "hvězdy" českého hudebního nebe. Ve volnoběžných otáčkách si písty jen lehce pobrukují, o kousek výš se z basu sbírají do příjemného tenoru a když už se blíží otáčky omezovači, lehce si motor zachrchlá chytne chraplák rockového zpěváka.

Také průběh točivého momentu je třeba pochválit, i když tabulkově to tak nevypadá. Maximum je podle technických údajů k dispozici u 3200 ot./min. Jenže ani v nejnižších není síly nedostatek. Motor táhne plynule kdekoli v poli otáčkoměru.

Náš vůz byl vybaven navíc vícebodovým vstřikováním LPG. Stejně jako u testu Subaru Outback, ani tady jsme neměli žádné problémy s poklesem výkonu. Jen při rozjezdu bylo trochu cítit, že motor je trochu neochotný a chtěl přidat víc (doslova) plynu.

A ta trakce...

Stejně jako jiné vozy Subaru, i Forester má na podvozku techniku symetrického pohonu všech kol. Podle nás je tohle asi ta nejlepší čtyřkolka na trhu. Je stále znát, že každé kolo je v záběru, nad autem je neustálá kontrola, ať jsou jízdní podmínky jaké chtějí. Auto jsme vyzkoušeli za krásného slunného počasí i v průtrži mračen a nebyl v tom žádný rozdíl. Zatáčky vykrouží parádně a jen o něco vyšší karoserie se o něco víc nakloní. Je zajímavé, jak nízké těžiště motoru dokáže pomoci vozu k neutrálnímu chování až k lehounké přetáčivosti (patrně i vlivem instalace těžké nádrže LPG do zavazadelníku).

Ovšem pohon všech kol něco stojí na spotřebě. My jezdili v průměru za deset litrů, pokud se vůz nehoní a jezdí se sním devadesátkou, lze "slézt" až k osmi litrům.

Jenže když se zařadí redukovaný převod nebo se snaží vůz poskakovat po kočičích hlavách Prahy, roste spotřeba hodně vysoko. Šedesátilitrová nádrž se pak vyprazdňuje rychlostí půllitru v hospodě Pod kaštany.

Hvězdičky něco stojí

Stejně jako u hotely, tak i Subaru si nechá své hvězdičky ve znaku pořádně zaplatit. Základní cena vozu je 638 800 Kč. Náš testovaný vůz pak ve výbavě Active Winter Packet stál 738 800 Kč. Tahle cena není nijak extra příznivá, ale nabízí velmi slušný motor, vynikající podvozek a prostorný interiér na předních sedadlech. Jen místa pro zavazadla moc není (zvlášť v úpravě LPG), na zadních sedadlech je méně místa než u konkurence a design vozu nemusí někomu jít k novému saku Hugo Boss.

Technické údaje
Subaru Forester 2.0X Active WP LPG
Motor
Zdvihový objem1994 ccm
Max. výkon116 kW při 6400 ot./min
Max. točivý moment186 N.m při 3200 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město12,3
Mimo město7,5
Kombinace9,3
Výkony
Max. rychlost189 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod9,8 s
Převodovka
pětistupňová manuální
Rozměry a objemy
Délka4485 mm
Šířka1735 mm
Výška1590 mm
Rozvor2525 mm
Objem zavazadelníku387/1629 l
Provozní hmotnost1465 kg
Nárazové testy Euro NCAP
Ochrana posádky-
Ochrana dětí-
Ochrana chodců-
Ceny
Základní cena vozu638 800 Kč
Základní cena motorizace638 800 Kč
Základní cena výbavy738 800 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Test Subaru B9 Tribeca: zaoceánský parník

Na Subaru B9 Tribeca jsme se těšili. Tohle auto konečně není polovičatým řešením mezi SUV a kombi, takže by svým super pohonem všech kol mohlo být velmi...

Test Subaru Impreza 1.5 R kombi: dobrý základ

Proč testovat automobil, jehož dny jsou sečteny? Proč si číst o automobilu, který nemá ani perfektní dynamiku soutěžáku STI, ani dravost silničního WRX? Možná...

Výběr článků

Načítám