Hlavní obsah

Test Škody Fabie Combi: hlučný tříválec, největší kufr

Novinky, Martin Žemlička

První generace Fabia Combi měla na automobilovém trhu výsadní postavení - ve třídě malých vozů neměla žádného vážnějšího konkurenta. Jenže dnes je všechno jinak - jak nový malý kombík z Mladé Boleslavi obstojí proti Peugeotu 207 SW nebo Renaultu Clio Grandtour, jsme zjišťovali během šesti set testovacích kilometrů.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Fabia patří k nejprodávanějšímu modelu mladoboleslavské automobilky. Kdo chce více místa pro zavazadla, koupí si verzi kombi.

Článek

Druhá generace Fabie Combi oproti té předchozí narostla – na délku o 7 mm, na výšku dokonce o 46 mm. Pouze jediný parametr je u nové Fabie menší než dříve – na šířku je nyní o 4 mm užší.

Vzhledem k masivnímu nárůstu výšky působí novinka disproporčně. U verze kombi to ale nepůsobí tak výrazně jako u "krátké“ varianty. Celkově je ale vzhled až na tu výškovou disproporci vyvážený a moderní.

Nadprůměrně velký zavazadlový prostor

U kombíků je důležitá prostornost zavazadlového prostoru a v tomto ohledu má Fabie Combi rozhodně co nabídnout – základní velikost 480 litrů (+ 54 l) deklasuje všechny konkurenty včetně Peugeotu 207 SW (428 l) nebo Renaultu Clio Grandtour (439 litrů). Po sklopení zadních sedaček je na tom kombík z Mladé Boleslavi stále nejlépe – nabízí 1460 litrů, což je o 235 litrů více než u předchozí generace.

Co ovšem mladoboleslavští úplně nevychytali, je vyjmutí zadních sedaček – celá operace je zbytečně složitá a časově náročná (na druhou stranu, jak často z auta vyndaváte zadní sedačky).

:. Zavazadelník má objem 480 litrů - a to je opravdu hodně.foto: Novinky/Martin Žemlička

Prostor pro posádku je dostatečný, čtyři dospělí se do auta bez problémů naskládají a nad hlavou budou mít spoustu nevyužitého prostoru.

Tříválec TDI - umí být úsporný, ale je dost hlučný

Zkratka TDI slibuje nízkou spotřebu paliva, platí to však i v případě tříválcového motoru? V podstatě ano, ale pokud se budete chtít dostat na hodnoty 5 – 5,5 litru, musíte zacházet s plynovým pedálem velmi obezřetně a na dálnicích nepřekračovat rychlost 120 km/h. Pokud budete motoru, který stejně nejede více než stošedesátkou, šlapat na krk, stoupne spotřeba k hodnotě cca 6 – 6,8 litru.

Pružnost motoru mezi dvěma a třemi tisíci otáček není špatná, nicméně při plném zatížení má 70 koní (51 kW) a pouhých 155 Nm s autem dost práce. Klidným řidičům tento motor bude vyhovovat, zájemcům o silnější té-dé-íčko doporučujeme buď silnější variantu tříválce (59 kW / 195 Nm) nebo ještě lépe čtyřválcový 1,9 TDI (77 kW/ 240 Nm).

:. Sedadla mají sice divný potah, ale jsou pohodlná s výplní tak akorát - ani moc tvrdou, ani měkkou.foto: Novinky/Martin Žemlička

Co je ovšem největší slabinou tříválcového TDI, to je kultivovanost, nebo lépe řečeno nekultivovanost. Motor posádku obtěžuje mimořádně hlučným dieselovým klapáním, které nezmizí, ani když se agregát zahřeje. Nepříjemné dunění pokračuje i při jízdě; z hlediska akustického komfortu je na tom 1,4 TDI opravdu špatně.

Dobré jízdní vlastnosti, stejné jako minule

Už první Fabia měla i přes konstrukčně jednoduchý podvozek povedené jízdní vlastnosti, na poměry tehdejší doby nadstandardní. Druhá generace z podvozku svého staršího sourozence vychází. Stále lze tedy říci, že Fabia Combi poskytuje přijatelný komfort a nerozhodí ji ani prudčeji projetá zatáčka. Řízení poskytuje na poměry dané třídy dobrou zpětnou vazbu, řazení je lehké a přesné a spojka zabírá v dostatečně dlouhém a jasně vymezeném úseku.

:. Přístrojová deska sice trochu nudí, ale její ovladače jsou ergonomické a dílenské zpracování je rovněž dobré.foto: Novinky/Martin Žemlička

Fabii Combi vyrostla konkurence

Pořízení Fabie "v kombíku“ by nemělo být automatickou volbou jako v minulých letech. Konkurence za tu dobu narostla docela velká a za stejné peníze (někdy dokonce ještě výhodněji) nabízí v podstatě stejnou kvalitu jako Škoda.

Ještě než začnete vybírat rodinné kombi, připište si na seznam malé kombíky od Peugeotu a Renaultu. A pokud chcete mermomocí české auto, Fabie Combi vás nezklame. Jen pozor na to, jaký si k ní vyberete motor.

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:1422 ccm, tříválec, vznětový
Max. výkon:51 kW (70 k) při 5800 ot./min.
Max. točivý moment:155 Nm od 1600 ot./min.
0 - 100 km/h:15,4 s
Nejvyšší rychlost:164 km/h
Kombinovaná spotřeba:4,8 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1145 kg
Poháněná náprava:přední
Cena základní verze:380 900 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

První oficiální fotografie Škody Fabia Combi

Škoda Auto chce předejít všem spekulacím, nebezpečnému nahánění jejích testovacích vozů amatérskými fotografy a filmaři, a tak nabídla veřejnosti první...

První jízdní dojmy se Škodou Fabia Combi

Nová Škoda Fabia je automobil, který v Česku vyvolal hodně polemik. I když značka prodává hodně vozů, v Čechách jich moc nevidíme a často se hovoří o tom,...

Výběr článků

Načítám