Hlavní obsah

Test Opelu Adam 1.4: po městě stylově

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opel Adam je nejmenší i nejnovější model německé automobilky. Zároveň je to automobil, který by mohl problémy sužovaný Opel zachránit: za pouhý týden si jej v Evropě závazně objednalo přes 20 tisíc zákazníků (převážně z Německa). Test přinášíme jako první v Česku.

Autotest Opelu AdamVideo: Novinky

 
Článek

Pro Opel není název Adam úplně typický – jednak nekončí na písmeno „a“, zároveň také naznačuje, že půjde o ne zcela standardní model. Ale proč ne, Adam je krásné, dobře zapamatovatelné mužské jméno a zároveň odkazuje i na zakladatele německé automobilky. O neformálnosti a sympatické bezstarostnosti svědčí i názvy tří výbavových stupňů (Jam, Glam, Slam) nebo velké množství barevných konfigurací karoserie, kol a interiéru.

Opel Adam měří na délku 3,70 m a je široký 1,72 m (bez vnějších zpětných zrcátek). Rozvor automobilu, tedy vzdálenost od středu předních kol k zadním, činí 2311 mm. Nabízet se bude v třídveřové verzi, která „papírově“ pojme čtyři cestující. Vzadu ale moc místa není ani pro děti a dospělí cestující se tam nasoukají jen tak tak – hlavou se dotýkají stropu (ten může mít i podsvícení á la hvězdná obloha – viz video) a před koleny nemají prakticky žádné místo. Na nouzovou přepravu čtyř lidí by Adam využít šel, ale jen na krátké cesty. Obvyklejší bude jízda pouze ve dvou.

Také kufr svou velikostí neohromí, ale postačuje (170 / 633 l), ve stylovém městském autě větší kufr bude očekávat asi málokdo.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Opel Adam

Jízdně bezproblémové auto, ale nenadchne

Řízení je velmi lehké (účinek posilovače lze ještě zvýšit po stisknutí tlačítka City), což se vzhledem k zaměření (a častému využívání ženami) zdá logické, navíc ve vyšších rychlostech je nastavení tužší (ale stále nepřesné kolem středové polohy). Odezva od předních kol není kdovíjaká, řízení je ale celkově docela přesné. Horší je to s brzdovým pedálem, který má zpočátku velmi lehký nástup, což zhoršuje možnost lehkého dávkování, celkově by mohl být chod tužší. Naopak chod pětistupňové převodovky by mohl být o trochu jemnější i přesnější.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Opel Adam

Jízdně Adam splní to, co od něj podvědomě očekáváte (tedy jízdu zejména ve městě), ale špatný pocit s ním nemáte ani při stošedesátce na dálnici – auto je stabilní, a přestože hodně prudké brzdění trochu rozvlní záď, celkově je nejmenší Opel postavený bytelně. Na okresních silnicích si ale s Adamem příliš neužijete, tedy ne tak jako například s o trochu větším Mini Cooperem.

Opel Adam brzy přechází do nedotáčivosti, podvozek je ale dobře čitelný, a přestože se s ním dá jezdit svižně, nadšení zde nehledejte. Škoda, že Opel trochu nezapracoval na snížení hmotnosti o takových 30 – 60 kilogramů, přeci jen 1135 kilogramů pohotovostní hmotnosti je docela dost.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Opel Adam

Skvělý je interiér s pohodlnými sedadly (ovšem s příliš tvrdými opěrkami hlavy), dobrými možnostmi seřízení volantu i sedačky a celkově hezkým provedením. Vtipná na testovaném autě byla textura na plastu připomínající kachličky z koupelny. Také dotykový displej s navigací a audiosystémem (CD chybí, ale je zde od USB po Bluetooth).  Perfektní je sytém pro sledování mrtvého úhlu a rovněž vyhřívání volantu je prvek známý spíše z luxusnějších automobilů.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Opel Adam

Základní cena se sice může zdát relativně vyšší, vždyť za tuto částku dostanete od korejských firem auto nižší střední třídy, síla Adama je ale jinde. Auto jednak dobře vypadá, ideálně se hodí do městského prostředí (na dovolenou k moři vás ale asi opravdu neodveze) a má vskutku bohatou základní výbavu.

V základní výbavě Jam dostanete čtyři airbagy (boční včetně hlavových), ESP, asistent rozjezdu do kopce, manuální klimatizaci, kůží potažený výškově i podélně nastavitelný volant, tempomat, vyhřívaná zrcátka, 16palcová litá kola, denní svícení a další. Sympatické jsou nízké ceny za příplatkovou výbavu. Kupříkladu metalické barvy stojí pro všechny výbavové stupně přijatelných pět tisíc korun, stejně drahé je i dvoubarevné lakování střechy.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Opel Adam

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:1398 ccm, čtyřválec, zážehový
Max. výkon:64 kW (87 k) při 6000 ot./min.
Max. točivý moment:130 Nm při 4000 ot./min.
0 - 100 km/h:12,5 s
Nejvyšší rychlost:176 km/h
Průměrná spotřeba:5,5 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1135 kg
Poháněná náprava:přední
Cena základní verze:249 900 Kč (1,2 - 70 k - akční cena)
Cena s testovanou motorizací:317 900 Kč (akční cena)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám