Hlavní obsah

Test: Mitsubishi Lancer Sportback 1,8i je hatchback se sportovními ambicemi

Novinky, Martin Žemlička

Zepředu vypadá Mitsubishi Lancer Sportback jako legendární sportovní verze Mitsubishi Lancer Evo, ale zdání klame: jde v podstatě o obyčejnou verzi. Podrobný pohled navíc ukáže, že jde o hatchback (u Mitsubishi mu říkají "sportback"). Vyzkoušeli jsme verzi s benzínovou osmnáctistovkou, která se v nejlacinější verzi pohybuje lehce na 400 tisíci korunami.

Foto: maž, Novinky

Mitsubishi Lancer Sportback

Článek

Vzhled patří určitě k povedeným stránkám vozu. Předek s mohutnou maskou působí jako ten u sportovní verze Evo a to bude pro spoustu kupujících důvod, proč zajít do autosalonu Mitsubishi. U nejlevnější verze sice vzhled á la Evo nedostanete, ale výbava Intense jej zařídí. Za půl miliónu a nějaké drobné dostanete bohatě vybavené auto na osmnáctipalcových litých kolech (pneu 215 / 45 R18).

Benzínová osmnáctistovka podává nejlepší výkon ve vyšších otáčkách. V nízkých je to docela lenoch, nejlépe se cítí mezi čtyřmi až šesti tisíci. Motor zkrátka musíte hodně točit, jinak se svižného svezení nedočkáte. Kombinovaná spotřeba se pohybuje zhruba kolem hranice, kterou uvádí výrobce (tedy nějakých osm litrů), hodně pochopitelně záleží na jízdním stylu.

Foto: maž, Novinky

Mitsubishi Lancer Sportback

Malý výfuk působí vzhledem k sportovnímu charakteru auta komicky.

FOTO: maž, Novinky

Přesná manuální převodovka

Převodovka je pětistupňová manuální (v nabídce je i automat). Nutno říci, že je přesná, má krátké dráhy a klade správný odpor. Při jízdě po dálnici by se nicméně hodil šestý stupeň, který by snížil otáčky motor a tím i hluk a spotřebu.

Řízení je docela komunikativní a rovněž podvozek nabízí solidní poměr mezi komfortem a zábavou (testovaná verze měla sportovní podvozek, za který se od výbavy Intense nepřiplácí). Pokud zrovna není silnice mokrá, nechá si v zatáčkách Lancer líbit opravdu hodně, dá se řídit plynem, dobře drží stopu a řidič jen na limitu slyší jemné pískání pneumatik.

Foto: maž, Novinky

Mitsubishi Lancer Sportback

Interiér je dobře smontovaný, ale s Golfem nebo Focusem se srovnávat nemůže.

FOTO: maž, Novinky

Interiér je bytelný, hezký ale není

Tmavý interiér vypadá ponuře, působí sice bytelně a je ergonomický, evropské automobilky ale až na výjimky nabízejí na pohled hezčí kokpit s kvalitnějšími materiály. Volant se dá nastavit pouze výškově, podélné nastavení – jak je u Mitsubishi špatným zvykem – chybí. Nicméně pro většinu řidičů se pozice za volantem i přes tento nedostatek bude hledat relativně snadno – sedačku lze posunou v širokém rozsahu.

Foto: maž, Novinky

Mitsubishi Lancer Sportback

Mitsubishi Lancer Sportback - přední maska naláká hodně nerozhodných kupců.

FOTO: maž, Novinky

Cenově zajímavá nabídka

Jak již bylo řečeno, Lancer je zajímavým doplněním nižší střední třídy a mohl by představovat zajímavou alternativu k Volkswagenu Golf nebo Fordu Focus. Nevýhodou je, že se Lancer Sportback nabízí jenom se dvěma motory, testovanou benzínovou osmnáctistovkou a dvoulitrovým turbodieselem (140 k).

V nejlevnější verzi s benzínovým motorem stojí Lancer Sportback 420 000 korun, testovaná verze vyšla na 530 000 korun. V základní výbavě máte vše důležité, včetně navigace a 40 GB disku na hudbu v MP3, audiosystému s devíti reproduktory, klimatizaci a přední, boční i okenní airbagy. Za ty peníze je to zajímavá nabídka, škoda jen oněch výše zmíněných nedostatků.

Foto: maž, Novinky

Mitsubishi Lancer Sportback

Budíky se snaží působit sportovním dojmem...

FOTO: maž, Novinky

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:1798 ccm, čtyřválec, zážehový
Max. výkon:105 kW (143 k) při 6000 ot./min.
Max. točivý moment:178 Nm při 4250ot./min.
0 - 100 km/h:10,4 s
Nejvyšší rychlost:196 km/h
Kombinovaná spotřeba:7,9 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1385 kg
Poháněná náprava:přední
Cena základní verze:419 900 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Mitsubishi Colt - prostorný trpaslík

Za prvních pět měsíců letošního roku se v ČR prodalo 84 vozů Mitsubishi Colt. Tento model je hlavní zbraní dovozce M Motors v boji o tuzemského zákazníka....

Test Mitsubishi Colt CZT: body, třeste se

Tenhle mrňous se nezdá. Jeho velikost v sobě skrývá víc koní, než by mu kdokoli zvenčí řekl. Dokonce i řidič usednuvší do velkých sedadel chvíli nevěří,...

Test Mitsubishi Lanceru EVO IX: síla v nás

Není to nejsilnější auto, které jsme kdy řídili, není nejrychlejší, nemá největší točivý moment, nevejde se do něj nejvíc lidí a nákladu, není nejkrásnější......

Výběr článků

Načítám