Hlavní obsah

Test Mazdy BT-50: ještě jednou pickup

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilů s karoserií typu pickup u nás nejezdí mnoho. Zvlášť pak těch terénních. Česká republika není na tyto vozy zrovna stavěná. A možná je to škoda. Proč si kupovat terénní auto pro šest osob, když potřebujete převážet pytle s pískem a maximálně dvě další osoby?

Článek

Mazda BT-50 je vlastně totéž, co můžete dostat pod značkou Ford. Možná se ptáte, proč testujeme auto, které jsme už vlastně zkoušeli. [celý test Fordu Ranger] Popravdě řečeno, byli jsme zvědaví, jaké jsou v nich rozdíly. Je jich hodně? Který bychom si pořídili raději? Možná, že tohle je lepší test než klasického nového vozu, protože náš nutí se pořádně zamyslet, stejně jako to dělají zákazníci.

Technicky shodné

Automobil je po technické stránce shodný s fordem. I zde najdeme mohutný žebřinový rám, vzadu tuhou nápravu odpruženou listovými pery a vpředu robustní McPherson. Také pod kapotou nemůžeme očekávat nic jiného než turbodiesel 2,5 l se 105 kW a 330 N.m v 1800 ot./min. Takže všechny jízdní vlastnosti a výkony si můžeme z oblasti našeho zájmu škrtnout.

Stejná krabice ale...

Karoserie je také stejná. Mění se jen tvář vozu a některé detaily. Změny jsou tedy patrné pouze předku BT-50, kterému už nevévodí ohromná maska chladiče celá obložená imitací chromu, ale mnohem decentnější a tvarově umírněnější mřížka. Nové jsou i světlomety, přední nárazník a některé další detaily na karoserii.

Především se musíme zastavit u místa pro náklad. U fordu nám přijde instalace velkých trubkových rámů za kabinu řidiče jako naprostá zbytečnost a naopak bychom uvítali pořádný systém na uchycení nákladu. Třeba něco, jako má Mazda. Po stranách korby jsou přivařeny dvě slabé trubky, za které můžete přivázat lanem, klasickým pavoukem nebo stahovacím montážním pásem cokoliv. Převážet třeba míchačku tak není problém. To Ford neměl a byla to opravdu škoda.

Chudší interiér

Užitkovému stylu vozu odpovídá také interiér. Ford měl tu nejvyšší výbavu, Mazda slušný střed. Nenajdeme tu tedy ani výkonný audiosystém, ani třeba přístroje sledující sklon vozu. Všechno je uzpůsobeno pro práci a není tedy nutné moc rozmazlovat cestující, když vše potřebné ve voze je. K nadstandardu patří klimatizace.

Tak který?

Nejdřív začneme zhodnocením auta jako takového. Náš názor je ten, že Mazda BT-50/Ford Ranger je víc pracant než elegán na silnici. Kdybychom chtěli "honit vodu", pořídili bychom si Nissan Navaru. Takže všechny nadbytečné "serepetičky" jsou na tomto voze k ničemu a auto by podle nás mělo být především účelné. V terénu se chová skvěle, ale proč tam jet se stříbrnými trubkami za kabinou nebo dokonce na prazích? A kožená sedadla se do terénu vážně nehodí.

A teď ceny. Mazda nenabízí jednoduchou kabinu (Single Cab), ale pouze prodloužené verze (čtyřmístná Rap Cab a pětimístná Double Cab). To je škoda. Na druhou stranu ne každý potřebuje mít čtyřkolku. Pohon 4x2 zase nabízí jen Mazda, a to za velmi solidní cenu 495 798 Kč. Když srovnáme základní výbavy střední kabiny, zjistíme, že Ford je asi o 14 000 Kč dražší. U verze Double Cab je rozdíl už jen 6 000 Kč, ale Mazda má navíc ABS. Takže nyní už zůstává jen otázka, kdo požaduje jakou značku a jak se chce na veřejnosti prezentovat.

Technické údaje
Mazda BT-50 Double Cab
Motor
Zdvihový objem2499 ccm
Max. výkon105 kW při 3500 ot./min
Max. točivý moment330 N.m při 1800 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Kombinace8,9
Výkony
Max. rychlost158 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod17,0 s
Převodovka
pětistupňová manuální
Rozměry a objemy
Délka5170 mm
Šířka1805 mm
Výška1744 mm
Rozvor3000 mm
Ceny
Základní cena vozu495 798 Kč
Základní cena karoserie663 866 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Mazda BT-50: konečně konkurence

Mezi užitkovými automobily mají pick-upy velmi specifické postavení. Především je to jejich vyložená užitkovost a provoz automobilu v nejtěžších podmínkách....

Výběr článků

Načítám