Hlavní obsah

Test Land Roveru Freelander TD4: hranatá alternativa z Británie

Novinky, Martin Žemlička

Land Rover prošel drobnou modernizací, která vylepšuje interiér, nové jsou i barvy exteriéru, drobnými změnami prošla i dvojice nabízených motorů. Vyzkoušeli jsme verzi TD4 v novém paketu Sport. Jak si vedlo britské SUV na českých silnicích?

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Land Rover Freelander TD4

Článek

Novinkou pro modernizovaný model Freelander je pohon pouze předních kol, tímto „vylepšením“ však automobil ztrácí své nadprůměrné schopnosti v lehkém a středním terénu. Freelander má i nadále v nabídce dvě motorizace, buď jej můžete mít s 2,2 litrovým turbodieselem s výkonem 150 nebo 190 koní, méně praktickou variantou je 3,2 litrový benzínový šestiválec s výkonem 233 koní.

Otestovali jsme nejslabší motor v nabídce, který si ale i s poměrně těžkým automobilem (1775 kg bez posádky a zavazadel) vcelku bez problémů poradí. Mimochodem, točivý moment 420 Nm je stejný i u výkonnější verze dieselového motoru. Spotřeba se v praxi při svižnější jízdě pohybuje mezi 8 - 9 litry nafty.

Interiér je i přes velkou mohutnost automobilu dostačující, místa ale nazbyt není. To samé lze říct i o dobře přístupném, nicméně pouze průměrně velkém zavazadlovém prostoru. Pro úplnost, nejvyšší dovolené zatížení vozu je 550 kilogramů, na střešní příčníky můžete naložit 75 kilogramů a za Freelanderem lze táhnout brzděný přívěs o hmotnosti až dvě tuny.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Land Rover Freelander TD4

Konzervativní interiér s výtečným výhledem

Interiér je pojatý konzervativně, některé prvky působí poměrně archaicky (například displej palubního počítače). Také ergonomie není úplně ideální, zorientovat se v množství tlačítek na středovém panelu není při prvních pokusech zrovna nejsnazší. Naopak potěší dobře tvarovaná i přiměřeně tvrdá sedadla a velmi dobrý výhled z tradičně hranaté karoserie.

V rychleji projížděných zatáčkách je znát vyšší těžiště, náklon není výrazný, nicméně při vyšších rychlostech je znatelný. Komfortně naladěný podvozek jinak poskytuje dostatek jistoty a dobře si poradí i s nerovnostmi a dírami na silnici. Výtečné jsou kotoučové brzdy (vpředu s vnitřním chlazením), průměr 300 mm a 302 mm je mimochodem stejný u obou výkonových verzí 2,2 litrového turbodieselu. V nabídce je šestistupňová převodovka, buď samočinná, nebo manuální. My vyzkoušeli přesnou manuální převodovku s krátkými drahami i optimálním odstupňováním.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Land Rover Freelander TD4

S Freelanderem není problém sjet mimo silnice, v terénu jde o jedno z nejschopnějších SUV, které své nablýskané konkurenty hravě strčí do kapsy. Unikátní je i manuální přepínání jízdních režimů podle povrchu, po kterém právě jedete - sníh nebo tráva, písek a bláto. Samozřejmostí je systém mezinápravové spojky Haldex (používá ji například koncern VW), který samočinně rozděluje točivý moment dle potřeby mezi přední a zadní kola.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Land Rover Freelander TD4

SUV schopné v náročnějším terénu

Freelander má bezpochyby své kvality - výtečná je zejména schopnost procházet náročnějším terénem. Díky rozšiřování prodejní sítě i práci importéra se vozy s logem Land Rover objevují na silnicích stále častěji, i když - ve srovnání s německou či asijskou konkurencí jich stále potkáte jen velmi málo. Freelander dále nabídne jistý podvozek, kvalitní převodovky i motory.

Škoda jen průměrného interiéru, který kazí horší ergonomie. Také cena je vyšší než u konkurence, stačí v položkách příplatkové výbavy zatrhnout několik položek a rázem se - jako u testovaného provedení - dostanete na milión korun. Novinářský vůz měl navíc satelitní navigaci, lepší sedadla, bi-xenonové světlomety, klimatizované schránky, zadního parkovacího asistenta a metalickou barvu. To vše za bezmála 200 tisíc korun.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Land Rover Freelander TD4

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:2179 ccm, čtyřválec, vznětový, turbo
Max. výkon:110 kW (150 k) při 4000 ot./min.
Max. točivý moment:400 Nm od 2000 ot./min.
0 - 100 km/h:11,2s
Nejvyšší rychlost:181 km/h
Průměrná spotřeba:7,9 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1775 kg
Poháněná náprava:4x4, ev. 4x2
Cena základní verze:711 629 Kč

Reklama

Související články

Discovery 3: Objevování je tak pohodlné

Nová generace úspěšného modelu Land Rover Discovery se nejen výbavou přiblížila luxusnějšímu bráškovi Range Roveru. Doby, kdy jste mohli se svým vozem vyrazit...

Výběr článků

Načítám