Hlavní obsah

Jízdně skvělé auto, které si málokdo koupí. Test Alfy Romeo Giulie Veloce

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alfa Giulia je prvním vozem postaveným na nové modulární platformě Giorgio. Čekalo se na ni strašlivě dlouho a v mnoha ohledech je to typicky italské auto, jízdně však patří na vrchol střední třídy. Nástupce Alfy 159 je tu a my přinášíme jako první v Česku test benzínové verze Veloce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alfa Romeo Giulia Veloce Q4

Článek

Ve světě bezpohlavních aut, což mezi mainstreamovými výrobci po celém světě platí s několika výjimkami pro všechny současné modely, působí Alfa Romeo Giulia jako zjevení. Je to šmrncovní sedan s typickou přední maskou a obráceným trojúhelníkem (jak by jí to slušelo bez přední registrační značky!) a ve verzi Veloce s obřím difuzorem a dvěma velkými koncovkami výfuku.

Tahle nádherná Italka nechávala i jinak zmlsané obyvatele Prahy v němém úžasu. Giulia je krásné auto, navíc jich v Česku a nejenom zde jezdí jenom pár kusů, což atraktivitu ještě zvyšuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alfa Romeo Giulia Veloce Q4

Provedení Veloce (italsky „rychlý”) stojí na obřích devatenáctipalcových kolech, třmeny brzd má buď červené, nebo žluté (obojí za příplatek). Společně s hnědou kůží uvnitř vám už od pohledu tohle auto ráno před cestou do práce zlepší náladu.

Méně praktická, Veloce nedostanete s manuálem

Giulia pokulhává svou praktičností - vzadu je místa pro hlavu jako v autě o dvě třídy menším a cestující nad 180 centimetrů tělesné výšky se v jinak navýsost pohodlných a na pohled krásných sedačkách pohodlně neusadí. A prostor pro hlavu v testovaném voze ještě snižovala prosklená střecha. Na nohy je ale vzhledem k rozvoru 2820 mm v měřítcích střední třídy prostoru dostatek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alfa Romeo Giulia Veloce Q4

Co nás vždy vytáčelo doruda byl automatický posun řidičovy sedačky po vypnutí zapalování. Deaktivovat se tato „vymoženost” v žádném menu nedala, takže bylo nutné posun přerušit stiskem příslušného tlačítka, jinak by cestující za námi přišel o nohy.

Jenže když se projedete, na výše uvedené nedostatky rychle zapomeňte. Jízdní projev je vynikající a sedne vám jako rozchozené tenisky. Ve sportovním režimu motor výrazně ožije a „tahá” už od spodních otáček. Ve středním pásmu přidá razanci a bez výkonnové špičky se nechá vytočit k hranici 6500 otáček. To vše za příjemného zvukového doprovodu. Ano, 280 koní na takto velký model stačí bohatě a verze Quadrifoglio Verde s výkonem 510 koní je příjemným zpestřením.

Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 - 0-230 km/hVideo: Novinky

Mrzí nás jedna věc: vrcholné provedení s šestiválcem lze objednat i s manuální převodovkou, žádné jiné spalující benzín ale nekoupíte jinak než s osmistupňovým automatem. Je to mrzuté, přestože většina zákazníků by nejspíš dala přednost samočinné převodovce.

Z giulie je cítit lehkost, v zatáčkách je krásně neutrální. Testované provedení mělo ještě zimní pneumatiky, takže při razantní jízdě ve dvacetistupňovém horku přední náprava ztrácela potřebnou přilnavost. Vytyčenou stopu ale veloce drží znamenitě a přesuny hmoty díky dobrému vyvážení a rozložení vlastně ani nevnímáte, což je jednoznačně pochvala. Jízdním projevem tento model hodně připomíná řadu 3 od BMW a v praxi jezdí tím lépe, čím rychleji jedete.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alfa Romeo Giulia Veloce Q4

Dlouhé minuty jsem hledal tlačítko pro vypnutí stabilizace, zabrousil jsem i do nastavení palubního menu a nikde nic. Vzal jsem si tedy na pomoc manuál a jal se hledat. Ale ani zde nebylo nic o vypnutí. Alfa vyrobí sportovní automobil a pak natolik nevěří jeho majiteli, že kromě verze QV zkrátka nenechá vypnout stabilizaci? To je trochu jako slíbit dítěti návštěvu hračkářství a pak ho nechat za prosklenou výlohou.

Vyspělá technika, skvělý jízdní projev

Tohle je typicky italské auto. Alfa se zaměřila na jízdní projev a vypilovala jej div ne k dokonalosti, některé části ale nechceme říct, že odflákla, ale diplomaticky řečeno nevěnovala jim takovou pozornost. Jde třeba o multimediální systém s maličkou obrazovkou, zvuk při zabouchnutí kufru jak z dacie, ne úplně hezkou hlavici řadicí páky nebo několik esteticky mizerných ovladačů. Ale to hlavní, mechanický základ a vypiplání jízdních vlastností, to se Alfě s modelem Giulia povedlo výtečně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alfa Romeo Giulia Veloce Q4

Standardně má giulia poháněnou zadní nápravu, v případě Veloce ale v názvu objevíte označení Q4, které značí pohon všech kol. Ten je realizován elektromechanickou mezinápravovou spojkou od Magny (stejné řešení používá třeba Jaguar).

Technický základ má to nejlepší, co je k dispozici - lichoběžníkové přední zavěšení a zadní pětiprvková náprava. Není divu, že ani s obřími koly nemělo zkoušené provedení problém odfiltrovat negativní pohyby na ne zcela hladkých silnicích. Krásně tuhá karoserie se nenechá rozhodit. Giulia je mimochodem modelem, který v aktuálním hodnocení Euro NCAP dostal nejvyšší hodnocení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alfa Romeo Giulia Veloce Q4

Dobře nastavené hřebenové řízení s elektromechanickým posilovačem má mezi dorazy jen dvě otáčky. Řízení je přesné a dobře vyvážené a velikost volantu, na němž po vzoru ferrari najdete startovací tlačítko, dokonalá. Brzdy mají krásně jemný nástup, při sešlápnutí zhruba v polovině dráhy byste očekávali větší účinek, ten se ale dostaví až těsně před podlahou. Řadit můžete obřími kovovými pádly pod volantem, ve sportovním režimu je každé podřazení doprovázeno efektním meziplynem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alfa Romeo Giulia Veloce Q4

Spotřeba? Při hodně klidné jízdě budete jezdit za zhruba sedm litrů, tankovat stačí natural 95. Náš dlouhodobý průměr byl deset litrů na sto kilometrů, při hodně svižné jízdě a při měření dynamiky motoru to bylo 15+. Palubní počítač totiž trochu podvádí, protože záměrně nezobrazí více než patnáctilitrovou spotřebu. Proč tomu tak je, nechápeme. Na osmý stupeň točí motor při 90 km/h pouhých 1500 otáček, české dálniční maximum je „vyžene” jenom k 2100 otáčkám.

Giulia není zrovna levné auto a dalších sto tisíc lehce utratíte za příplatkové prvky, cenově ale odpovídá segmentu luxusních modelů střední třídy od německých výrobců. Takové BMW 330i xDrive (252 koní) v edici Sport Line stojí 1 251 000 korun. Giulia je krásné auto, které v benzínovém provedení skvěle jezdí. A pokud teď přemýšlíte o tom, jak velký má kufr, nebo kolik místa je na zadních sedačkách, rovnou na život s ní zapomeňte.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alfa Romeo Giulia Veloce Q4

Alfa Romeo Giulia Veloce Q4
Motor:1995 ccm, zážehový čtyřválec, turbo
Max. výkon:206 kW (280 k) při 5250 ot./min
Max. točivý moment:400 Nm při 2250 ot./min
0–100 km/h:5,2 s
Nejvyšší rychlost:240 km/h
Průměrná spotřeba:6,4 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1 530 kg
Poháněná náprava:pohon všech kol
Cena základní verze:839 000 Kč (136 k, diesel)
Cena s testovanou motorizací:1 240 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám