Hlavní obsah

Příští rok prý bude dvojnásobek automobilů na zemní plyn

– PRAHA

Počet automobilů jezdících v tuzemsku na zemní plyn by se měl v příštím roce zvýšit na dvoj- až čtyřnásobek. Zatímco v současnosti jezdí po českých silnicích zhruba 500 vozů, na konci příštího roku by jich mělo být 1000 až 2000.

Článek

Na výstavě Autoshow, která ve čtvrtek začala v pražských Holešovicích, to řekl Lubomír Kolman ze společnosti RWE Transgas.

V současnosti nabízejí v kategorii osobních a lehkých užitkových vozů auta na zemní plyn tři značky: Fiat, Opel a Citroën. Do konce roku by se měl na trhu objevit v této úpravě užitkový Renault Kangoo. Asi nejširší nabídku má Fiat, který nabízí tři modely. Cena vozu upraveného od výrobce bývá zpravidla o 60 000 až 80 000 vyšší než u benzínové verze. Například Fiat Punto je ale nyní dražší jen zhruba o 18 000 korun.

V současnosti je v tuzemsku 11 čerpacích stanic na zemní plyn a do konce roku by se měl jejich počet zvýšit na 20 čerpadel. Do roku 2020 chtějí plynárenské společnosti investovat do výstavby stovky čerpadel kolem miliardy korun. Cena litru zemního plynu se pohybuje od 15 do 18 korun. Litr benzínu stojí kolem 29 korun.

Bez spotřební daně?

V současnosti do Poslanecké sněmovny míří návrh České plynárenské unie na zavedení nulové spotřební daně pro zemní plyn jako pohonnou hmotu pro příští rok. V dalších letech by se sazba postupně zvyšovala. [celá zpráva]

EU předpokládá, že v roce 2020 bude jezdit na zemní plyn desetina všech aut. Pro ČR by to znamenalo asi 350 000 až 400 000 vozů.

Reklama

Související články

Opel nabídne dva modely na zemní plyn

Dovozce vozů Opel do České republiky letos plánuje, že do nabídky zařadí první dva sériově vyráběné modely s pohonem na zemní plyn. Na začátku června...

Výběr článků

Načítám