Hlavní obsah

Americká armáda požaduje lepší Hummer

Novinky,

V firma AM General vyhrála poslední velkou zakázku americké armády na dodávku univerzálního bojového osobního vozidla se svým HMMWV, později známým jako HUMWEE a v civilní verzi jako Hummer, nikdo nečekal takový úspěch. Jenže armáda po létech provozu zjistila několik zásadních nedostatků. Nyní se schyluje k dalšímu výběrovému řízení a tady budou podmínky mnohem tvrdší.

Článek

I když předchozí testy byly opravdu tvrdé - vozy absolvovaly testy na nejstudenějším i nejteplejším místě planety, byly záměrně poškozovány, aby byla vyzkoušena jejich "zbytková" mobilita, testovaly se na výbuch miny, integraci zbraňových systémů apod. [celá zpráva], nové výběrové řízení bude mnohem náročnější.

Americká armáda totiž zjistila několik zásadních nedostatků, které Hummer H1 (HUMWEE) v sobě nese. Především je to jeho váha. Pohotovostní hmotnost H1 je přes 3 tuny a armádní verze je ještě mnohem těžší, díky rozměrnému pancéřování. Váha je zásadním nedostatkem pro zdolávání písečných dun na bojištích v Asii, takže musí být nasazovány lehké pouštní verze bez obrněných podvozků. To zase zvyšuje nebezpečí pro posádku. Již nyní je z nových podmínek známo, že pro nový vůz bude chtít armáda USA váhu snížit o 30 až 40 %.

Jenže nový výrobce bude mít situaci ještě těžší v tom, že právě pancéřování bude muset mít vůz mnohem lepší a jednodušší, aby bylo možné jej instalovat na víc automobilů.

Poslední, avšak neméně významnou položkou je spotřeba paliva. Ačkoli se armáda v USA cenou ropy moc nezabývá a ošoupané osičky ručiček palivoměrů je jen marginální otázka, zásobování vojenských jednotek palivem při bojích je velký problém. Při současné spotřebě kolem třiceti litrů na 100 km na silnici a téměř padesáti v terénu je jízdní dosah minimální. Natankovat pak velké množství vozidel cisternami, které jsou lehkým terčem pro odvetné akce je problém.

AM General si už svoje jméno na poli terénních vozů vydobylo. Do nového výběrového řízení se tak už nehlásí a intenzivně se snaží rozvíjet trh s osobními vozy. Nedávno například byla potvrzena řada H4, která bude vlastně velkým SUV. Pro armádu tak připravuje vůz například společnost Navistar, která jej vyvíjí společně se společností Lockheed Martin.

Reklama

Související články

Do třetice všeho dobrého: Hummer H3

Na severoamerickém trhu se na jaře příštího roku objeví u prodejců třetí z rodiny pravých offroadů Hummer H3. Oproti svým předchůdcům je kratší, nižší a užší,...

Nejsilnější Hummer na světě - 515 kW

Firma Geiger přišla na to, jak si zajistit movité zákazníky. Automobily Hummer jsou dnes už příliš rozšířené na to, aby byly exoty. Geiger si tak vzal...

Policejní exot: Geiger Hummer H2

Problémy se starým a nevýkonným vozovým parkem má asi jen česká policie. V USA se policisté vozí celkem kvalitními vozy. Nikdo se tam dokonce nediví, když...

Výběr článků

Načítám