Hlavní obsah

V Hannoveru bude k vidění i hybridní náklaďák

Novinky,

Hannoverský autosalon tradičně přivítá zájemce o nákladní dopravu. Mezi vystavovanými exponáty se jistě neztratí ani Nissan s novým modelem Cabstar, který však nabídne ještě něco navíc - hybridní verzi, zatím však jen jako studii.

Článek

Nissan Cabstar byl vyvinut na nové firemní podvozkové platformě, která se bude využívat po celém světě. Základní koncepce nového modelu Cabstar navazuje na předchozí provedení - konstruktéři opět využili koncept trambusové kabiny COE (Cabin-Over-Engine).

Nejzřetelnější změnou modelu Cabstar je jeho přestylizovaná kabina, která se nabízí buď v překlápěcím jednoduchém provedení "Single Tilt Cab" nebo jako pevná zdvojená kabina "Double Cab". Kabina nového provedení je o 80 mm vyšší, o 100 mm delší a o 70 mm širší než u předchozí modelové verze. Nový model Nissan Cabstar patří i nadále do kategorie lehkých užitkových vozů celkové hmotnosti 2,8 t až 4,5 t.

V nabídce pohonných jednotek se objevují tři zcela nové agregáty. Turbodiesel o objemu 2,5 l se systémem přímého vstřikování common rail se vyrábí ve dvou výkonových verzích: 81 kW a 96 kW, přičemž točivý moment těchto motorů vrcholí na hodnotě 250 N.m, resp. 270 N.m. Třetím novým agregátem je třílitrový turbodiesel ZD30 o výkonu 110 kW, jehož točivý moment vrcholí na hodnotě 350 N.m. Všechny motory plní emisní limity normy Euro IV.

Hybridní koncept Cabstar

Automobilka Nissan a společnost ZF, německý specialista na pohonné systémy, společně představily hybridní prototyp, postaveného na bázi modelu Cabstar. K jeho výhodám patří především nižší spotřeba paliva, nižší emise škodlivin a provozní náklady (až o 30 %). Společně vyvinutý hybridní koncept  je poháněný konvenčním turbodieselem o objemu 3,0 l a výkonu 110 kW, ke kterému se připojuje výkonný elektromotor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám