Hlavní obsah

Jean-Martin Folz odchází z čela PSA

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Velké odchody z vedení automobilek pokračují. Ten poslední je opravdu překvapující. Z čela koncernu PSA odchází podle časopisu Automotive News Europe její dlouhodobý řiditel a známý zastánce dieselů a "ořezávač nákladů" Jean-Martin Folz.

Článek

Prvního ledna 2007 odejde předseda dozorčí rady a ředitel PSA Jean-Martin Folz. Odchází po deseti letech práce v nejvyšší funkci, kde se proslavil opravdu ráznými opatřeními, které udržely obě automobilky nad vodou a dokonce jim dokázaly přitáhnout víc zákazníků.

Pravdou však zůstává, že letošní rok přinesl pro PSA nemilé překvapení. Nižší prodeje na všech evropských trzích a malé tržby ve srovnáním s loňským rokem hodně zamotaly hlavu manažerům. I na domácím francouzském trhu se snížil podíl automobilek o půl procenta. Folz tak odchází v pravou chvíli, kdy se pravděpodobně bude muset přistoupit k extrémně radikálním krokům, která navrátí Peugeot a Citroën zpátky na původní čísla.

Jedno se však Folzovi musí nechat. Jeho deset let za stolem nejvyššího vládce PSA přineslo koncernu neuvěřitelný rozkvět. Brzy si totiž uvědomil, že svět je plný automobilek, které chtějí bojovat o svůj díl trhu. Začal tak prosazovat větší rozmanitost nabídky modelů - za jeho vlády se objevily například velkosériově vyráběné kupé-kabriolety Peugeot 206 CC, kladl důraz na implementaci a vývoj turbodieselových motorů. V nich stále vidí budoucnost, i když si koncern hraje s dalšími pohony, jako je zemní plyn, LPG či hybridní technologie.

Reklama

Související témata:

Související články

Bill Ford odešel z čela své firmy

Bill Ford, prapravnuk zakladatele automobilky Ford, se rozhodl, že přenechá vedení dnes ohromného koncernu novému dynamickému manažerovi a sám se soustředí...

Změna v nejvyšším vedení Seatu

Andreas Schleef oznámil představenstvům společností Audi AG a Seat úmysl odstoupit ze své funkce presidenta společnosti Seat, S.A., ke dni 30. září 2006, který...

Výběr článků

Načítám