Hlavní obsah

První stovka elektrosporťáku

Novinky,

Tesla Motors má se svým sportovním automobilem poháněným elektřinou neuvěřitelný úspěch. Za tři neděle od představení už prodali sto vozů. Mezi zákazníky je například i George Clooney.

Článek

Ekologicky zaměření majitelé musí být dostatečně bohatí. Při koupi totiž musí složit zálohu 100 000 dolarů. To ovšem nebrání tomu, aby se našlo dostatečné množství zákazníků. V Sillicon Valley se jich najde dostatek. Koncentrace milionářů je zde celkem velká a filmové hvězdy se rádi ukáží v něčem netradičním. Navíc nebudou mít problémy  při prohánění se po bulvárech, když je vyhlášeno smogové nebezpečí.

Tesla Roadster je automobil postavený na základě Lotusu Elise. Základem jsou Li-on baterie , které svou elektřinu dávají do třífázového čtyřpólového elektromotoru s výkonem 185 kW při 13 000 ot./min. Největší předností elektropohonu je však v jeho točivém momentu. Ten je v nejnižších otáčkách nejvyšší a jen pozvolna v měkké charakteristice klesá. Nejvyšší hodnota je tedy 244 N.m v nulových otáčkách a postupně klesá na 101 N.m při 13 000 ot./min. Díky tomu dokáže zrychlit na stokilometrovou rychlost za přibližně čtyři sekundy a maximální rychlost je 257 km/h. To vše při neslyšném provozu a nulových exhalacích. [celá zpráva]

Podle představitelů automobilky se úspěch odrazí i v uvedení nového vozu s karoserií sedan. Ten by měl být mnohem levnější a dovolit by si ho mohli tak i méně majetní občané. Jen tak velké výkony prý od něj nemáme očekávat.

Reklama

Související témata:

Související články

Tesla Roadster: Sporťák na elektřinu

Na světě se objevil další sporťák. Je nepřehlédnutelný, ale zcela určitě přeslechnutelný. Pohání ho totiž elektrická energie. Na první prezentaci se dostavil...

Výběr článků

Načítám