Hlavní obsah

Oficiální představení nového BMW X5

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka BMW konečně představila novou generaci velkého SUV s označením X5. Vůz na první pohled prodělal slušnou evoluci, která zachovala jeho přednosti ze současné generace a zároveň k nim přidala něco navíc.

Článek

Na karoserii jsou největší změny patrné v přední části. Tady nezůstal kámen na kameni, i když design si ponechal přibližný tvar současné řady. Všechny hrany jsou ale zakulaceny a nárazník ve spodní části má velmi netradiční obložení tmavým plastem s velkými vstupy vzduchu do motoru. Zadní část je upravena spíš pocitově a mnozí neodborníci z této partie dvě generace od sebe nerozeznají. Jenže pokud budou stát oba vozy vedle sebe, bude jasně vidět, že nová X5 narostla ve všech rozměrech. Do délky se zvětší na 4854 mm a na šířku dostane dalších 61 mm.

SUV pro sedm osob

Pod povrchem karoserie je ale situace ve změnách trochu jiná. Tady je hotový vír novinek. Především přibyla třetí řada sedadel, která se může sklopit pod podlahu zavazadelníku. V sedmimístném provedení má zavazadelník objem 200 l. Po jejich složení se zvětší na 620 l, což je o 155 l více, než u dnešního modelu. Samozřejmostí je úprava sedadel do takového uspořádání, kde je možné naložit až 1750 l nákladu.

Opět iDrive

Přístrojová deska má umírněný design. Vzhled se moc nezměnil, jen technika poskočila o nutný kus dopředu. Kupříkladu řadicí páka automatické převodovky nyní vypadá spíš jako ovladač na stěrače. BMW X5 dostala tradiční centrální informační systém iDrive s ovladačem na středové konzoli, ale také head-up displej známý z pětkové řady a parkovací kameru.

*kliknutím na náhled fotografie ji zvětšíte

Tuny elektroniky

Systémy podporující podvozkové části nyní zahrnují nové elektronické pomocníky. Mezi ně patří například senzory zjišťující vadnutí brzd díky přehřívání kotoučů, automatické stírání vody z kotoučů, podpora rozjezdu do kopce či systém předsevření kotoučů pro rychlejší náběh při panickém brzdění. Standardně budou do vozu instalováno aktivní řízení s proměnlivým převodem (opět poprvé představeno v BMW 5), adaptivní pružení s elektronickou kontrolou tlumičů a DSC (Dynamic Stability Control).

Tři známé motory

Zpočátku dostane nová X5 tři motory, přičemž všechny prošly technickými úpravami. Vrcholem je zážehový osmiválec o objemu 4,8 l s výkonem 261 kW. To je o 11 % více, než dnes. Druhý zážehový agregát je vidlicový šestiválec 3,0 l/200 kW. Turbodiesel má stejný objem, ale výkon o 30 kW nižší.

Technické údaje BMW X5
Výkon (kW)Točivý moment (N.m)Maximální rychlost (km/h)Zrychlení z 0 na 100 km/h (s)Komb. spotřeba (l na 100 km)
4.8i2614752406,512,5
3.0i2003152258,110,9
3.0d1705202168,38,7

Počkejte si na Paříž

BMW X5 druhé generace si poprvé budeme moci sami prohlédnout na pařížském autosalonu, který začíná na konci září. Do prodeje se vůz dostane během roku 2007, v Evropě se začne s prodejem koncem března.

Reklama

Související témata:

Související články

BMW X5 M možná ano, M1 asi nikoliv

Vývoj ve vyjádřeních představitelů automobilky BMW ohledně výroby nových modelů s přívlastkem M je překotný. Nejdříve řekl v březnu Helmut Panke, člen...

BMW M6 Cabrio: Proti větru

Česká republika není zrovna zemně zaslíbená pro kabriolety, ale tuhle lahůdku prostě nemůžeme přehlédnout. BMW připravilo šestkovou řadu s nejsilnějším motorem...

Mírný facelift BMW X3 + twin turbo

Kompaktní SUV od bavorské firmy prošlo mírným faceliftem. Vhled vozu se změnil jen málo, takže více zajímavý pohled je pod kapotu. Sem se totiž nastěhovat...

Výběr článků

Načítám