Hlavní obsah

Značky mizí ze silnic pomalu, řidiči jsou netrpěliví

– PRAHA
Právo, Karolina Kudynová, Martin Kavka

Řidiče na českých silnicích stále dráždí zbytečné dopravní značky. Akce Čisté silnice trvá již tři týdny, ale houšť značek je prosekána jen sporadicky. Policie vytipovala stovky míst, nyní je řada na úřadech, které o značení rozhodují. Tam ale tempo změn vázne.

Článek

"My už máme hotovo," sdělil Právu ředitel dopravní policie Zdeněk Bambas. "Nyní to záleží na správcích komunikací, zda naše doporučení přijmou. Ale budeme se na ně snažit tlačit, aby změny udělali," dodal.

Úřady ale teprve sbírají informace, kde vlastně cedule vyměnit nebo odstranit. Navíc o každé značce se musí rozhodnout ve správním řízení. To trvá měsíc. "Značku nelze okamžitě vyměnit z rozhodnutí jednoho člověka," řekl Právu mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka. Podle něj se řidiči ve středních Čechách prvních změn dočkají na začátku podzimu.

Podobné je to i v dalších krajích. "Do rozhodování o změnách značení je zapojen i vlastník dané silnice a obec, které se změna týká. Není to tak, že bychom se dnes rozhodli a zítra by značka ze silnice zmizela," uvedla Jitka Svatošová, mluvčí krajského úřadu Vysočina.

Řidičům přesto čekání na "čisté" silnice připadá dlouhé, i proto sami na nadbytečné značení upozorňují. "Lidem značky vadí, a tak někdy zavolají i nám. My je odkazujeme na správce komunikací, tedy magistráty a kraje," potvrdil Právu Václav Špička z Autoklubu České republiky.

V některých městech se změny ani nedočkají. Nejsou prý potřeba, říkají třeba v Jihlavě. "Nemáme od policie žádný podnět, kde bychom měli měnit značení," sdělil Právu vedoucí odboru dopravy jihlavského magistrátu Miroslav Dokulil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám