Hlavní obsah

Další speciální edice, tentokrát v podání SLR

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, kdo vyhrál Mille Miglia v roce 1955? Byl to Stirling Moss se spolujezdcem Denisem Jenkinsonem. A víte, kdy startovali? Přesně v 7:22. Tehdy se čísla dávala podle času, se kterým vyráželi jezdci na trať. Jelikož Moss řídil Mercedes 300 SLR, rozhodl se Mercedes-Benz oslavit trochu opožděně toto vítězství vytvořením speciální edice modelu SLR s označením 722.

Článek

Bude vyrobeno jen 150 kusů tohoto modelu, který už na první pohled jasně rozeznáte od standardního modelu. Karbonové doplňky vpředu i vzadu ještě snižují světlou výšku vozu, ale zlepšují usměrňování vzduchu. Kompozit není navíc lakován, aby bylo pořádně vidět, že tohle není jen tak obyčejný materiál.

Jenže vzhled není to hlavní, co na voze technici z McLarenu změnili. Tlumiče a pružiny snížily vůz o 10 mm a mají tvrdší charakteristiku, brzdové kotouče pak narostly na průměr 390 mm. Přeplňovaný vidlicový osmiválec má ve standardu 460 kW, ale v 722 je zvýšen na 478 kW. Nárůst výkonu díky přeprogramování řídicí jednotky se podílí na zlepšených rychlostních vlastnostech. Z 0 na 100 km/h zrychlí 722 Edition za pouhých 3,6 s (tedy o 0,2 s lepší) a dvoustovku pokoří za 10,2 s. Klasické SLR má maximální rychlost podle techničáku stanovenou na 334 km/h, u nové edice se posunula o 3 km/h dál.

Všech 150 nových majitelů bude muset připlatit za novou "kárku" zanedbatelných 20 000 eur (základ je 435 000 euro), ale může je hřát svědomí, že se stanou členy klubu SLR. Členem tohoto klubu se stává automaticky každý, kdo si SLR v jakékoli verzi zakoupí. V rámci klubu je například i škola jízdy SLR Safety & Speed Academy, kde se žákům osobně věnují tovární piloti David Coulthard, Jochen Mass, Klaus Ludwig, Chris Goodwin a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Neuvěřitelný tuning - motor z SLR do SLK

Tato zpráva není nikterak nová. Když jsme jí však na internetu našli, vyrazila nám dech. Mistr středního východu v rallye Mohamed Bin Sulayem si předělal svůj...

Výběr článků

Načítám