Hlavní obsah

První oficiální fotografie vozu Kia ze Žiliny

Novinky,

Britský autosalon nabídl i jedno překvapení na stánku korejské automobilky Kia. Ta v předpremiéře představila první snímky nového vozu, který bude vyráběn v slovenská Žilině. Zatím však stále není jasné, jak se vůz bude jmenovat, tak stále vystupuje pod kódovým jménem ED (European Design).

Článek

Kia ED vychází z konceptu Cee´d, jenž jsme představili v rámci ženevského autosalonu [celá zpráva]. Kia totiž cítí potřebu vstoupit na trh s modelem, který by byl primárně určen pro evropské zákazníky, jenž mají jiný vkus než asijští či američtí zákazníci.

Kia ED je kompletně zkonstruována v evropské frankfurtské centrále značky, což je na voze vidět. Vzhled vozu je více evropský a nijak nevybočuje z linie konkurence. Automobil s délkou 4,2 m a rozvorem 2,65 m bude mít premiéru na pařížském autosalonu. Již v prosinci ale přijde první skutečná várka prodejních vozidel, které se nyní vyrábí ve zkušebních sériích v první evropské továrně značky.

Ta je postavena ve slovenské Žilině a my jsme měli to štěstí, že jsme tento ohromný výrobní závod mohli navštívit [celá zpráva] a i nafotit některé ze zkušebních vozů ED [celá zpráva]. Automobil bude vyráběn se třemi zážehovými motory (1,4, 1,6 a 2,0 l CVVT) a zpočátku jediným turbodieselem 1,6 l VGT.

Reklama

Související témata:

Související články

Kia: Žilina je klíčem k evropským trhům

Jen pár kilometrů od Žiliny ve Slovenské republice vyrůstá evropská továrna korejské automobilky Kia Motors. Ministerský předseda SR Mikuláš Dzurinda...

Výběr článků

Načítám