Hlavní obsah

Automobilové speciality: Commuter Tango T600

Novinky,

Firma Commuter nedělá nic jiného, než elektromobily. Její první pokusy upadly v zapomnění, ale poslední snaha o zviditelnění se ukázala jako trefa do černého. Stačilo vyvinout vozítko se smělým designem a rychlostí sporťáku.

Článek

Tango T600 je luxusní dvoumístné vozidlo velmi netradičního vzhledu. Karoserie je totiž široká pouhých 990 mm. Výška jí tedy silně překonává. Cestující sedí za sebou ve sportovních sedadlech a přístup mají bočními dveřmi s klasickým otevíráním.

Pohon obstarávají dva elektromotory v radních kolech, které mají točivý moment 1355 N.m! Není se pak co divit, že z 0 na 100 km/h zrychlí T600 za 4 s a maximální rychlost je prý velmi solidních 241 km/h.

Aby se vůz při takové rychlosti a rozměrech nepřekotil, dostal speciální podvozek, který vyrovnává odstředivé síly pomocí přenosu výkonu točivého momentu rozdílně na kola a samozřejmě také karoserii proti podvozku naklápí. Vozítko je natolik exkluzivní, že dokonce londýnská radnice dovolila tomuto vozu parkování zdarma na parkovištích, kde se normálně za den platí osm liber. Jedná se totiž o příklad ekologického vozítka, které by mohlo nést myšlenku rozšiřování elektromobilů v centru metropole.

Jenže cena není nijak lidová. První Tango T600 stálo 85 000 dolarů, tedy asi 1,8 milónů korun. S rozrůstající se výrobou se však náklady silně ztenčily. Slabší Tango T200 stálo už 39 900 dolarů (asi 880 000 Kč) a letos přijde na trh T100 za 18 700 Dolarů (410 000 Kč). V USA a ve Velké Británii se však na vůz může žádat i podpora ze státních fondů ve výši až 1000 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám