Hlavní obsah

Od pátku začnou zácpy po celé Evropě

Nadcházející víkend bude tradičně nejkritičtější na evropských silnicích. Na prázdniny vyjedou milióny lidí, kteří budou směřovat do evropských letovisek, především do Chorvatska, Itálie a na francouzské pobřeží.

Článek

Prázdniny začínají i na Slovensku, v Polsku, některých částech Rakouska, Německa, Nizozemska a Belgie. Je se třeba připravit na obrovskou vlnu motoristů mířících na jih ke Středozemnímu moři a na Jadran.

Kritické bude Rakousko

Rakouský autoklub ÖAMTC předvídá, že komplikovaná situace začne v pátek odpoledne, kdy se na cesty vydají především obyvatelé Vídně, proto ve městě a jeho okolí hrozí dopravní zácpy. Varuje, že především sobota se bude podobat hororu. Doporučuje řidičům, aby se cestování v tento den raději vyhnuli.

V sobotu budou přeplněné především tranzitní silnice a dálnice vedoucí na jih. Nejhorší situace pravděpodobně nastane na tauernské dálnici A10, po které jezdí turisté mířící na chorvatskou Istrii. S komplikacemi je třeba počítat hned od sobotních ranních hodin u severního portálu Tauernského tunelu.

Přes Alpy s omezeními

V Tyrolsku je třeba se připravit na dopravní zácpy na dálnici kolem Innsbrucku i na dálnici přes Brennerský průsmyk. Probíhají tam stavební práce. Na rakouské dálnici A2 ve Štýrsku jsou stavební práce v úseku mezi Mooskirchenem a Modriachem. Počítat se musí také s omezením v Gotthardském tunelu, který již sice bude zprůjezdněn, ale díky postupujícím opravám ochranných bariér se mohou vyskytnout lokální zácpy. [celá zpráva]

Turisté se musejí připravit na delší čekací časy na hranicích se Slovenskem, Rakouskem i Německem. V Rakousku se očekávají zdržení na hraničních přechodech se Slovinskem ve Spielfeldu a u dálničního tunelu pod alpským hřebenem Karavanky.

Fotbal zpřísní kontroly

Do 9. července, kdy se hraje finále mistrovství světa ve fotbale, jsou zpřísněné kontroly na německých hranicích. Kontroly byly obnoveny i v Rakousku. V době semifinále a finále turnaje se očekávají velké zácpy  na německých dálnicích. Na velké problémy se připravuje 5. července Mnichov, který má každodenně kolony vozidel na všech dálnicích. Především A9 a okružní A99 se změní na jedno velké parkoviště. Také okolí Dortmundu se asi nebude pohybovat, protože o den dříve může v semifinále hrát i domácí Německo. Raději se vyhněte problémům a před cestou si zjistěte, kde se v který den hraje na stránkách věnovaných Mistrovství světa.

Největší letoviska pod tlakem

Cestu na Istrii, pokud povede přes Itálii a Slovinsko, mohou zkomplikovat stavební práce na jihovýchodním objezdu Terstu. Doporučuje se, aby motoristé sjeli z italské dálnice A4 již ve Ville Opicině a hranici překročili v Sezaně.

Pevné nervy musejí mít řidiči i na chorvatských dálnicích. Proces vybírání mýtného je totiž dosti zdlouhavý. Ideální je mít připravené chorvatské kuny, neboť při platbě v jiné měně obsluha řidičům vrací jen kuny a to v dost nevýhodném kurzu.

Ministerstvo zahraničí ČR republiky doporučuje, aby čeští občané jezdili do Chorvatska s cestovním pasem, nikoliv pouze s občanským průkazem.

8. července nejezděte do Chorvatska

Dne 8. července se očekávají velká zdržení na chorvatských hranicích. Tamní celníci totiž budou od osmi hodin ráno do deseti hodin večer stávkovat. Svoji činnost sice nepřeruší, ale budou detailně kontrolovat každé vozidlo.

Policie v akci

V Chorvatsku je nově v předpisech povinné používání bezpečnostních výstražných vest. To samé platí i pro Rakousko. Chorvatská policie varovala, že se na kontrolu zaměří hlavně u cizinců. Jinak je povinnou výbavu třeba doplnit o tažné lano. Řidiči nesmějí mít v krvi žádný alkohol. V obci platí rychlostní limit 50 kilometrů za hodinu, mimo ni 90, na rychlostních komunikacích 110 a na dálnici 130 kilometrů za hodinu. Pokuty za nedodržení rychlosti jsou poměrně vysoké. Pomaleji musejí jet ti řidiči, kteří mají řidičský průkaz méně než 2 roky. Na dálnici mohou jet maximálně stodesetikilometrovou rychlostí, na silnici mimo obec osmdesátikilometrovou.

U Žiliny očekávejte problémy

Na Slovensku o prázdninách mezi nejfrekventovanější trasy patří severní tah do Vysokých Tater, a to zejména v okolí Martina, Ružomberku a Liptovského Mikuláše. Před Žilinou je navíc zúžená vozovka kvůli výstavbě dálnice. Krizová dopravní situace může rovněž nastat na bratislavských výpadovkách. Slovenská policie varuje, že o nadcházejícím víkendu zpřísní silniční kontroly. Zaměří se hlavně na předepsanou rychlost, konzumaci alkoholu a povinnou výbavu řidičů.

Anketa

Kam letos cestujete autem na dovolenou?
Po České republice
32 %
Na Jadran
27,6 %
Do Itálie
7,7 %
Do Francie
5,2 %
Do Španělska
2 %
Na Slovensko
8,1 %
Jinam
17,4 %
Celkem hlasovalo 750 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na dálnici D1 fungují první informační tabule

Řidiči mohou od úterý na dálnici D1 využít údaje, které jim poskytnou první čtyři nainstalované informační tabule. Dosud tabule fungovaly jen zkušebně. Dozvědí...

Výběr článků

Načítám