Hlavní obsah

Nová Kia Carnival: Větší, prostornější, vybavená

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kia tento rok připravuje velkou expanzi. Hlavní novinkou bude jistě zimní nástup modelu ED, ale ani ostatní novinky, nezapadnou. Velmi dobrým příkladem je ve středu představená nová generace modelu Carnival.

Článek

Velkoprostorový automobil Carnival je stálicí na světových trzích. Model představený v roce 1998 a v roce 2001 faceliftovaný byl v nabídce už celkem dost dlouho. Mezi konkurencí měl kromě ceny jen málo výhod. Jeho změna tak byla už dlouho očekávána, a to i proto, že bezpečnost vozu v crash testu nebyla zrovna příkladná.

Větší karoserie = víc místa pro posádku

Nová generace je skutečně o stupeň lepší. Vůz je při stejné délce 4810 mm o 25 mm vyšší než předchůdce (dnes 1985 mm) a o 40 mm širší (1750 mm). Opět nabízí v interiéru sedm sedadel, ale nyní v jiném uspořádání. Zatímco dosud to bylo 2+2+3, nyní je to 2+3+2. To má několik zásadních výhod. Více místa pro cestující na všech sedadlech a především možnost převážet pět lidí v úpravě vozu N1, tedy s odpočtem DPH (zatím byl vůz čtyřmístný).

Bezpečnosti bylo také dáno zadost - torzní tuhost karoserie se zvýšila, vyztuženy byly jednotlivé deformační zóny a vůz dostal kompletní nabídku bezpečnostních prvků, jako je šest airbagů v celém interiéru v základní výbavě.

Konečně není tuhá náprava

I technicky vůz povyrostl. Přední náprava je sice stále McPherson na svém vlastním pomocném rámu, ale vzadu už tuhou nápravu nenajdeme. Nyní se zde uhnízdilo víceprvkové zavěšení, což by mělo přidat na kvalitě jízdních vlastností.

Motor je tradiční turbodiesel o objemu 2,9 l, tentokrát však s turbodmychadlem s variabilním nastavením lopatek. Jeho výkon se tak zvedl o 30 kW na 136 kW a točivý moment o 34 N.m na 343 N.m při 1500 ot./min. Součástí standardní výbavy je manuální pětistupňová převodovka, za příplatek 45 000 Kč může mít zákazník i pětistupňový automat.

Slušná výbava

Výbava vozu je velmi bohatá. Ve třech stupních výbavy si může zákazník najít tu svou, která má už v základu ABS, šest airbagů, manuální klimatizace, el. ovládání předních oken aj. V nejvyšší výbavě EX+ lze pak najít i elektrické otevírání bočních a pátých dveří, ESP, protiprokluzový systém, tempomat a další luxusní prvky. Na příplatkovou výbavu zbyla jen automatická převodovka, kožené čalounění a metalíza.

Cena vozu začíná na 719 800 Kč a končí na 919 980 Kč. Možné je objednat i nákladní verzi N1 bez DPH. Skutečné jízdní vlastnosti vám nabídneme v tradičním testu, který připravujeme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám