Hlavní obsah

Sledujte dění na D1 pomocí kamer

Řidiči cestující po dálnici D1 směrem z Prahy do Brna nebo naopak se mohou díky novému informační systému Ředitelství silnic a dálnic ČR vyhnout dopravním kolonám. Stačí, když si před odjezdem zkontrolují dopravní situaci na internetových stránkách Ředitelství silnic a dálnic, kde je možné zjistit stav provozu a uzavírek prostřednictvím čtrnácti kamer umístěných na D1.

Článek

Informační kamery mohou posloužit například na začátku školních prázdnin, které jsou každoročně doprovázeny masivním přesunem lidí na dovolenou. Dálnice D1 je v tomto směru jednou z nejvytíženějších silnic v České republice. "Dálnice D1 je nejstarší komunikací tohoto typu v České republice. Každý rok je třeba provádět opravy na celé řadě míst. K tomu, aby se řidiči vyhnuli případným kolonám a k minimalizaci tvoření těchto kolon jsou určeny právě informační kamery," vysvětluje generální ředitel ŘSD ČR Petr Laušman.

Ředitelství silnic a dálnic ČR umožňuje na celém úseku dálnice D1 sledovat díky webkamerám celkem čtrnáct lokalit. Automatická obnova fotografií je nastavena na jednu minutu, kvalita obrazových dat a velikost obrázku odpovídá technickým možnostem kamery a přenosu dat. Obrázek z kamer okamžitě přiblíží základní situaci v dané lokalitě na D1, dozvíte se, zda je dálnice plynule průjezdná, zda je hustý silniční provoz nebo zda se tvoří kolony. Stačí se podívat na internetové stránky www.rsd.cz.

"Automobilisté si mohou v klidu domova či kanceláře zjistit situaci na dálnici a podle toho si přizpůsobit program své cesty tak, aby se vyhnuli zbytečným dopravním nepříjemnostem," komentuje výhody sledování stavu dopravy mezi Prahou a Brnem Petr Laušman.

V deseti případech se jedná o mobilní kamery, které mohou být využívány podle aktuálních potřeb, například při zúžení dálnice na jeden pruh v jednom směru či v místě častých dopravních nehod. V tuto chvíli jsou umístěny v km 19, 21, 23, 188 a 190 km a to vždy v obou směrech. Umístění těchto kamer se bude měnit tak, aby vždy byly obrazem pokryty krizová místa, kde je vznik kolon nejpravděpodobnější. Čtyři kamery jsou potom na dálnici D1 umístěny dlouhodobě a sice v lokalitách 52, 105, 144 a 160 km.

Obraz z kamer mají k dispozici i operátoři Národního dopravního informačního centra, kteří mimo jiných zdrojů i jejich prostřednictvím průběžně a nepřetržitě vyhodnocují dopravní situaci a poskytují dopravní informace na proměnných informačních tabulích, rozhlasovým stanicím a dalším médiím.

Ředitelství silnic a dálnic ČR do Jednotného systému dopravních informací postupně připojuje i další kamerové systémy zejména na dálnicích a rychlostních komunikacích, které nyní využívají pouze správci komunikací Středisek správy a údržby dálnic. Tyto kamerové systémy jsou např. na D5, D11 nebo R35. V blízké budoucnosti na stránkách www.rsd.cz přibude i mapka se znázorněným umístěním jednotlivých kamer tak, aby uživatel získal komplexní informaci.

Internetové stránky ŘSD ČR obsahují dále dopravní informace o uzavírkách na dálnicích, rychlostních komunikacích a silnicích I. třídy, dopravní informace o dopravních nehodách a dalších omezeních od Policie ČR, v zimním období pak podrobné dopravní informace o zimní sjízdnosti komunikací, informace o počasí apod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám