Hlavní obsah

Silnice od prvního července XI: Zločin a trest

Novinky,

Trestání řidičů bude od prvního července mnohem drsnější. Zavedením bodového systému může řidič očekávat nejen vyšší blokové pokuty, ale extrémní nárůst pokut ve správním řízení, možnost okamžité ztráty řidičského průkazu a dokonce i dostat se do vězení za prohřešky, které dosud byly hodnoceny jen jako přestupky.

Článek

Zásadní novelizace se týká i trestního zákona 140/1961 Sb., a to tím, že se mění vymezení trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky podle § 201 trestního zákona. "Kdo, byť z nedbalosti, vykonává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo peněžitým trestem nebo zákazem činnosti."

Podle této věty tedy můžeme říci, že pokud bude řidič řídit pod vlivem návykové látky (drogy či alkohol), vztahuje se na něj trestní zákoník a podle něj může bát trestán v součinnosti se zněním Zákona o pozemních komunikacích. Je tedy na policistech, jak se rozhodnou klasifikovat tento čin - mohou pokutovat osobu blokovou částkou, odebrat body (3,6 nebo 7 podle způsobilosti k jízdě a procentům promile alkoholu v krvi [celá zpráva]), poslat jej ke správnímu řízení nebo dokonce jej poslat k soudu a následně do vězení.

Důležité je také upozornit na § 180d trestního zákona, podle kterého bude nově trestným činem také řízení motorového vozidla bez příslušného řidičského oprávnění. Bude za něj hrozit až 1 rok vězení, peněžitý trest nebo třeba zákaz činnosti až na 10 let.

Minimálně tisícovku v peněžence

Ti, kteří budou zastaveni Policií (nově i městskou) [celá zpráva] za nějaký přestupek, budou platit celkem slušné peníze. Nejmenší hodnota je totiž 1000 Kč, ale většina blokových pokut začíná i o pět set až tisíc korun výše. To je dost problematické pro vybírání pokut - sáhněme si do svědomí. Kdo z nás nosí neustále po kapsách dva tisíce korun? Na české poměry je o celkem dost peněz a jen málokdo si bude moct dovolit zaplatit tuto částku. Navíc v nedávné době proběhla zpráva, že placení kartou přímo na místě se zase oddaluje.

Ve správním řízení je draho

Pokud se dostanete do správního řízení, může vás čekat milé i nemilé překvapení. Někde se totž pokuta ve správním řízení může i o pět set korun snížit, ale to je spíš výjimka. V drtivé většině můžete zaplatit minimálně tolik kolik na místě, maximálně i několikanásobek. Pak jsou ovšem přestupky, jejichž bodová hodnota je natolik vysoká, že se již bloková pokuta nevydává. Zkuste třeba jet ve starém rezavém Fiatu po vesnici bez techničáku, s děravým výfukem, bez nárazníku a můžete "vyfásnout" až destitisícovou pokutu, nebo přijít o řidičák až na rok.

Právě odebrání řidičského průkazu se hodně v bodovém systému zakořenilo. Přijít o něj můžete i při jednom dvoubodovém ohodnocení a několika tříbodových. Vše bude samozřejmně záležet na hlídačích pořádku.

Učte se z internetu

V tabulce v minulém díle seriálu jsme přehledně uspořádali všechny postihy v bodovém systému [celá zpráva], ale jsou k nim přidány další postihy, se kterými musí každý řidič počítat. Tak rozsáhlá data se nám však na stránky nevejde. Proto odkazujeme na ofcální web nového silničního zákonu www.novapravidla.cz, kde všechny potřebné informace načerpá v přehledné tabulce. Všem pak doporučujeme strávit několik hodin nad těmito stránkami, kde jsou  přehledně a jednoduše základní principy změn vysvětleny.

Fanoušci litery zákona si pak mohou otevřít Úplné znění zákona č. 361/2000 Sb. ke dni 1. červenci 2006 a podle paragrafů a odstavců si tyto přestupky vyhledat.

Reklama

Související témata:

Související články

Silnice od prvního července I

Prvního července přichází v platnost novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Tato úprava se týká všech motoristů, kteří provozují svůj dopravní...

Výběr článků

Načítám