Hlavní obsah

Londýn stále více podporuje elektromobily

– LONDÝN
Novinky,

Londýnská radnice se rozhodla ještě více přiostřit svůj boj proti automobilům v centru. Plánuje nyní zdražení parkování a také zvýšení větších poplatků za vjezd do města. Už nyní je cena celkem vysoká. Londýn ale chce podporovat ekologickou dopravu, elektromobily tak nebudou muset platit nic.

Článek

Londýn má extrémní problémy s dopravou, které se snaží řešit zavedením vybírání mýtného při vjezdu do centra města a také vysokými poplatky za parkování. Tak kupříkladu na klasických parkovištích provozovaných městem je denní parkovné osm liber a celodenní stání na ulici stojí dokonce 5x více. Na radnici se již nyní však uvažuje o zvýšení všech sazeb, protože městu sice přinášejí více peněz, ale doprava se nijak radikálně nesnížila.

Elektromobilům svítí zelená

Automobily využívající ekologická paliva však jsou v centru vítány. Nejvíce zvýhodněné jsou elektromobily. Ty mají jak mýtné, tak i parkovné zdarma. Kupříkladu automobil G-Wiz dostal výjimku i na dálniční poplatky, takže jeho provoz je mnohem ekonomičtější. Tento 2,6 m dlouhý 2+2 místný vozík poháněný elektromotorem o maximálním výkonu 13,1 kW dosahující maximální rychlosti 64 km/h však stojí ve Velké Británii asi 7000 liber (asi 290 000 Kč).

Ostatní druhy ekologické dopravy jsou také zvýhodněny, ale ne tolik. Kupříkladu automobily poháněné hybridními motory mají parkování na krytých parkovištích zdarma, na ulicích pak za sníženou sazbu, jaká je požadována například od invalidů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám