Hlavní obsah

Biomateriál i na sedadlech

Novinky,

Honda vyvinula bio tkaninu, která se hodí jako povrchový materiál do interiérů automobilů. Tkanina na rostlinné bázi má vynikající trvanlivost a odolnost vůči slunečnímu svitu.

Článek

Bio tkanina má výhodu v tom, že vyrovnává emise oxidu uhličitého vznikající spalováním při likvidaci použitého vozu, protože rostliny použité jako surovina pro výrobu těchto tkanin při svém růstu oxid uhličitý spotřebovávají.

I přes tyto výhody nebyly tkaniny na bázi rostlin pro automobilové interiéry průmyslově využívány kvůli obavám z omezené trvanlivosti a estetickým problémům. Nyní už drží tvar i barvu, která je u interiérů požadována.

Kromě povrchů sedadel lze tuto bio tkaninu použít pro potažení vnitřních dveří, střechy a na podlahové koberečky. Honda zavede bio tkaniny do interiérů nejprve u svých nových vozidel s palivovými články a pak bude postupně tuto výbavu rozšiřovat na nové modely počínaje rokem 2009.

Závod na dlouhou trať

Honda se snaží snížit emise oxidů uhlíků po celou dobu životnosti automobilu - od výroby a použití až k jeho likvidaci. Použití rostlinných surovin při výrobě umožní snížit množství energie potřebné k výrobnímu procesu o 10 až 15  procent ve srovnání s výrobou polyesterových materiálů na bázi ropy. Honda už před jistou dobou vyvinula plast, který nevyužívá žádných ropných produktů, ale třísek bambusu a cukerného sladu jako lepidla.

Reklama

Související témata:

Související články

Možná podoba nové Hondy CR-V

Mezi vozy SUV je na evropském trhu velká tlačenice. Především je to díky korejským a  japonským vozům, které zaplavují trhy. Jejich bitva je tvrdá a neúprosná....

Honda svolává téměř půl miliónu vozů

Japonská automobilka Honda Motor Co. svolává k opravě přes 483 tisíc vozů kvůli výměně vadného komponentu, který se používá při startování motoru. Jde o auta...

Výběr článků

Načítám