Hlavní obsah

Když do automobilů začne dělat architekt

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaha Hadid je patrně nejznámější architektka současnosti. Tato rodačka z Bagdádu, která nyní pracuje v Londýně, připravila koncept městského vozítka vozu Z-Car. Jenže se jedná o výstavní model - doslova.

Článek

Kde se s ním můžete setkat? Přece ve výstavní síní. V New Yorlku v Guggenheimovo muzeu stojí tento vůz jako jeden z exponátů, který má dokládat moderní umění v designu. Zaha Hadid vytvořila tento koncept jako svou vizi řešení problémů moderních měst s dopravou.

Dvoumístný vůz stojí na třech kolech, která by měl pohánět hybridní agregát nebo palivové články. Jenže Zaha Haid se tímto nezabývala. Jejím hlavním zájmem je design a to ostatní nechává ležet ladem. Dva modely, které nyní stojí v muzeu, si tak mohou zájemci koupit a postavit na zahradu jako skulpturu.

Jenže není všem dnům konec. Architektonická kancelář Zaha Hadid vydala prohlášení, že veškerá práva na tento design klidně prodá zájemci, který by dotáhl Z-Car i po technické stránce a začal jej vyrábět. Tak uvidíme, zda se někdo najde, kdo by se chtěl potýkat s deformačními zónami a přenosem výkonu na jediné zadní kolo.

Kdo je Zaha Hadid?

Tato rodačka z iráckého Bagdádu pracuje v Londýně a má zde velkou architektonické studio nesoucí její jméno. Mezi největší její díla patří opera v Cardiffu, centrální stavba budovy BMW v Lipsku či Muzeum současného umění v Cincinnati.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám