Hlavní obsah

Na silnicích umírá ročně přes milión lidí, varuje i Schumacher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na silnících ročně umírá 1,2 miliónu lidí. Podle ve čtvrtek zveřejněné zprávy Komise pro globální bezpečnost na silnicích lze vzhledem k číslům hovořit o "celosvětové epidemii", kterou lze kvůli dopadům srovnávat s tuberkulózou a malárií. Cílem proto je snížit počet nehod i počet jejich obětí.

Článek

"Potřebujeme, aby si lidé uvědomovali, jaká je lidská cena autonehod. Pět set dětí umírá každý den a tisíce dalších jsou zraněné a stávají se invalidními," uvedl pilot formule 1 Michael Schumacher, který je členem komise.

Podle šéfa komise, bývalého generálního tajemníka NATO lorda George Robertsona, by se otázkami bezpečnosti na silnicích měla na budoucích summitech zabývat i osmička nejvyspělejších zemí. Zástupci komise budou jednat už na červencovém summitu G8 v Petrohradu.

"V roce 2005 milióny lidí odpověděly na výzvu Učiňme chudobu historií. Mnoho zisků z tohoto rozvoje bude ohroženo, jestliže se nepodnikne akce, která zastaví šířící se epidemii smrtelných silničních nehod, které způsobují hrozné lidské a ekonomické ztráty," uvádí se ve zprávě. Podle ní na silnicích hyne více mladých lidí než v probíhajících válkách. Pouze epidemie AIDS připravuje o život více lidí.

Nejhorší situace je v rozvojových a zemích a v zemích se středně rozvinutou ekonomikou, 85 procent případů smrtelných nehod připadá právě na ně. V rozvojových zemích jsou oběťmi především chodci. Roční škody způsobené nehodami v rozvojových zemích se odhadují na 65 až 100 miliard dolarů. Pomoc těmto zemím přitom činí 106 miliard.

G8 by na desetiletou akci za snížení nehod v rozvojových zemích, která byla už zahájena, měla vyčlenit 300 miliónů dolarů. Pokud se situace nezmění, bude na silnicích v celém světě umírat v roce 2020 dvakrát více lidí než v současnosti, tedy dva a půl miliónu obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám