Hlavní obsah

V Británii vyfotí radary řidiče zepředu i zezadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská policie zavede nový systém radarů a kamer, který bude fotografovat řidiče nejen zezadu, ale i zepředu. Chce tak zamezit stále častějším případům, když řidiči překračující nejvyšší povolenou rychlost "předávají" svůj přestupek příbuzným nebo přátelům, aby se vyhnuli automatické ztrátě řidičského průkazu.

Článek

V Británii už platí bodový systém. Za překročení rychlosti se strhávají nejméně tři body. Pokud řidič nasbírá během tří let 12 bodů, přijde nejméně na šest měsíců o řidičský průkaz.

V Česku začne bodový systém hodnocení dopravních přestupků řidičů platit od 1. července. Řidič bude moci za různé přestupky dostat postupně až 12 trestných bodů, například za každé překročení povolené rychlosti to budou tři. Po vyčerpání bodů přijde na rok o řidičský průkaz a bude muset znovu do autoškoly.

I v Británii se podvádí

Řada britských řidičů podle policejního výzkumu se nyní kritickému 12. bodu vyhýbala tím, že uvedla, že za volantem byl v době přestupku někdo jiný, kdo měl méně bodů. Odpovědnosti se často vyhnuli také řidiči podnikových aut, kteří se o vůz dělili. Vzhledem k tomu, že policie měla snímek jen automobilu ze zadu, neměla možnost prokázat, kdo ve skutečnosti řídil. Nyní má v Anglii devět bodů na 160 000 řidičů.

Na ostrovech dodržujte rychlost

Británie je zemí s patrně největším počtem policejních kamer a pevně umístěných radarů na světě. I když zde radary musejí být viditelně označeny, vyberou policejní sbory každoročně miliony na pokutách za překročení povolené rychlosti.

Aby zabránila podvodům, zkouší nyní policie nový systém, kdy se ke kameře snímající zezadu přidává druhá, která snímá zepředu. Je vybavena infračerveným filtrem, aby nemusela používat blesk, a neoslňovala tak řidiče. Filtr zároveň odstraní případné odlesky na předním skle.

Fotografie jsou prý kvalitní a už posloužily k odhalení několika podvodů, včetně jednoho, kdy si dva manželé vymysleli bulharského zaměstnance, aby se vyhnuli pokutě. Kromě 60 liber (2400 korun) za rychlost nyní zaplatí 11 000 za podvod.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha si novými radary počíhá na řidiče

Zvýšení bezpečnosti na silnicích v Praze má pomoci instalace automatických zařízení na měření rychlosti automobilů. Městská rada na návrh náměstka primátora...

Výběr článků

Načítám