Hlavní obsah

Ukrajinský ZAZ expanduje do Polska

Ukrajinský výrobce automobilů AvtoZAZ investuje v Polsku minimálně 130 miliónů dolarů do rekonstrukce své továrny a zahájení produkce nových modelů, které budou určeny pro středoevropské trhy.

Článek

"V Polsku se bude vyrábět minimálně 150 000 vozů ročně," řekl listu šéf společnosti Tariel Wasadze. AvtoZAZ v loňském roce koupil od polské vlády automobilku FSO. Ta loni vyrobila 40 000 vozů, což představuje zhruba třetinu její celkové produkční kapacity.

Ukrajina hraničí se třemi novými členy Evropské unie, tedy s Polskem, Slovenskem a Maďarskem. Některé ukrajinské firmy se snaží získat opěrný bod uvnitř EU pomocí převzetí společností v těchto zemích.

Automobilka UkrAVTO (AvtoZAZ je jeho součástí) je na Ukrajině velmi úspěšná. Profituje především ze spolupráce se zahraničními firmami. Ve svých závodech nyní vyrábí nejen své vlastní vozy (u nás známe především dnes již nevyráběný model Tavrija), modely Lada či Dacia, ale i Mercedes-Benz, Opel, Toyota či Opel. Produkce těchto firem je určena pro ukrajinský a ruský trh, navíc se některé modely vyváží i dál na východ a do států bývalého Sovětského svazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám