Hlavní obsah

Silnice od prvního července VII: Stání a zastavení

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový silniční zákon pamatuje také na změny, které se týkají i těch, kteří se snaží přestupky nedělat. Jedná se totiž o zastavení a stání. V novém znění se vyskytuje několik zajímavých změn, které mohou přinést zlepšení parkování, ale také několik zmatků.

Článek

Od prvního července přichází v platnost zákon, který ve svém paragrafu §25 říká, že řidič smí zastavit a stát jen vpravo ve směru jízdy co nejblíže k okraji pozemní komunikace a na jednosměrné pozemní komunikaci vpravo i vlevo. To je standardní formulace, kterou známe již déle, ale hned další odstavce vše rozšiřují. Kupříkladu odstavec b) píše: "řidič smí zastavit a stát v jedné řadě a rovnoběžně s okrajem pozemní komunikace; nedojde-li k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, smí v obci řidič vozidla o celkové hmotnosti nepřevyšující 3500 kg zastavit a stát kolmo, popřípadě šikmo k okraji pozemní komunikace nebo zastavit v druhé řadě." Tím se snižují náklady na náročné značení parkovišť, a tam kde to jde, může se zvýšit počet parkovacích míst.

Taxikářům vstříc

"Ve druhé řadě smí při výkonu taxislužby zastavit řidič taxislužby, je však povinen dbát potřebné opatrnosti, aby neohrozil bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích." Tohle říká bod c) a asi nejen nám připadá, že tím se dává do ruky velká moc. Představte si Václavské náměstí kolem dokola obehnané hradbou taxikářů, kteří stojí v druhé řadě a občas pomalu popojedou, aby jim policie nemohla nic říct. Počkejme tedy na léto a tvrdost Policie ČR při bránění třímetrového jízdního pruhu a plynulosti jízdy.

Stání v zakázaném prostoru

Vstříc stížnostem na divoké parkování při vykládce a nakládce zboží u supermarketů, obchodů s nábytkem a jinde vyšel zákon s dalším odstavcem. Zde se hovoří o tom, že řidič nesmí zastavit a stát na vyhrazeném parkovišti, nejde-li o vozidlo, pro které je parkoviště vyhrazeno. To neplatí, jde-li o zastavení a stání, které nepřekročí dobu tří minut a které neohrozí ani neomezí ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, popřípadě neomezí řidiče vozidel, pro něž je parkoviště vyhrazeno.

Kdo se však těšil, že bude u Ikey postávat na místech vyhrazených pro tělesně postižené, toho musíme zklamat. Těchto míst se novela nedotýká a dokonce ještě zpřísňuje postihy. Dnes můžete dostat pokutu ve výši až 5000 Kč, od července to bude 20 000 Kč a dokonce je zde i možnost zadržení řidičského průkazu na dobu od půl do jednoho roku.

Postižení mají výhody i kontroly

Máte za oknem značku O1, tedy modrý čtvereček se znakem vozíčkáře? Připravte se na to, že budete mít mnohem větší chránění. Nejen, že budete mít lépe chráněná místa na parkování, jak jsme popsali v předešlém odstavci, ale ve výjimečných případech můžete zajet i do zón označených "jen pro zásobování", "mimo zásobování" a "mimo dopravní obsluhy". Musíte se však připravit na to, že policie může vyžadovat oprávnění k používání této značky. V automobilu totiž musí být osoba, jejíž tělesné postižení tuto značku vyžaduje - ať už řídí, nebo ne.

Anketa

Myslíte si, že lidé zneužívají označení vozidel pro tělesně postižené?
Ano
90,2 %
Ne
9,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1852 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Silnice od prvního července I

Prvního července přichází v platnost novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Tato úprava se týká všech motoristů, kteří provozují svůj dopravní...

Výběr článků

Načítám