Hlavní obsah

Jaguar XK už i v Česku

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnost AMT Group ve středu otevřela své nové zastoupení v Praze. Nový autosalon v sobě zahrne prodeje a servis značek Jaguar a Land Rover. Při příležitosti otevření showroomu byl představen poprvé na českém trhu i nový Jaguar XK ve verzi Coupé i Convertible.

Článek

Jaguar v České republice nikdy neměl zrovna na růžích ustláno. Jejich prodeje nebyly tak vysoké, aby mohly uživit dovozce. Společnost AMT Goroup to však chce změnit. Pod svými křídly nyní otevřela v Praze na Černém mostě nové centrum, kde na ploše 1100 metrů čtverečních budou mít zázemí jak vozy Land Rove, tak Jaguar.

XK přichází

Na český trh však míří jedna novinka, která jistě zahýbe prodejními čísly. Jedná se o ohromné kupé či kabriolet Jaguar XK. Celohliníková karoserie má typické znaky jaguaru - extrémně dlouhou příď i záď, nízký profil, luxusní interiér a vysoce výkonné motory. Uvnitř poskytuje místo dvěma cestujícím, zadní dvě sedačky jsou vysloveně nouzové. Jednoduchý design přístrojové desky dává vyniknout ušlechtilým materiálům, jako jsou různé druhy dřev či kůže.

Jaguar je ale také první automobil na světě, který se představil se speciální konstrukcí přední kapoty. Ta se při srážce s chodcem uvolní ze závěsů u čelního okna a pyrotechnicky je o několik centimetrů povytáhne ven. Kapota se tak celá vyklopí vpřed v malém úhlu, ale i ten stačí na to, aby odvalující se kružnice pohltily část nárazu a omezily riziko srážky hlavy s čelním sklem.

Za výkon je třeba platit

Jaguar XK je poháněn nepřeplňovaným motorem V8 o objemu 4,2 l o výkonu 224 kW. Točivý moment vrcholí ve 411 N.m při 4100 ot./min. Kupé s tímto agregátem dosahuje maximální rychlosti 250 km/h a z 0 na 100 km/z zrychlí za 5,9 sekundy. V září přijde na trh i přeplňovaná verze tohoto agregátu.

Cena Jaguaru XK Coupé je stanovena na 2 455 000 Kč, Convertible je pak o 240 000 Kč dražší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám