Hlavní obsah

V roce 2020 prý bude jezdit 5 % vozů na vodík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem pěti procent motorových vozidel v Evropě by mohlo být do roku 2020 vybaveno na vodíkový pohon. Celkově by měla ve stejném roce podle očekávání Evropského parlamentu na alternativní pohon jezdit téměř čtvrtina vozidel namísto necelých dvou procent, odhadovaných za loňský rok.

Článek

Největší podíl mezi alternativními palivy má mít za 15 let zemní plyn, který má pro svůj pohon využívat desetina vozů. Následují biopaliva, zejména řepkový olej a bioethanol, přidávané do nafty a benzinu, s předpokládaným osmiprocentním podílem.

Auta na vodík zatím nikdo ve světě komerčně nenabízí. Důvodem jsou vysoké náklady na výrobu vodíkových článků i potřeba vybudovat dostatečnou síť čerpacích stanic. První prototypy aut na vodík již představily například společnosti DaimlerChrysler, Honda nebo Mazda.

Další paliva již existují

Vozy na zemní plyn již na českých silnicích jezdí v několika stovkách exemplářů. V nabídce je má několik automobilek, například Fiat či Citroën. V červnu se k nim přidá i Opel.

ČR v rámci plnění evropských směrnic chystá pro příští rok přimíchávání řepkového oleje a biolihu do stávajících pohonných směsí. V souvislosti s tím se předpokládá roční produkce řepkového oleje kolem 200 000 tun a dvou miliónů hektolitrů biolihu. Ministerstvo zemědělství by mělo koncepci zavádění biopaliv představit do konce května.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush požaduje automobily na bioethanol

Americký prezident George Bush se snaží uspíšit vývoj automobilek v oblasti alternativních paliv. Jeho snaha je samozřejmá, USA se stávají čím dál více závislé...

Nejmenší Fiat s vodíkem

Fiat představuje nový koncept Panda Hydrogen, navazující na již starší studii, která ovšem ještě nebyla tak "vypiplaná". Nyní postoupila panda o krůček...

Výběr článků

Načítám