Hlavní obsah

Šéf Toyoty v USA odstoupil kvůli sexuální aféře

ČTK, Novinky, Forbes
NEW YORK

Prezident a generální ředitel severoamerické divize největší japonské automobilky Toyota Motor Corp. Hideaki Otaka (65) odstoupil poté, co byl minulý týden obviněn ze sexuálního obtěžování své asistentky. Veškerá obvinění však popřel.

Článek

"Ačkoli očekávám, že budu plně očištěn ve sporu, který je veden proti Toyotě a mě, s lítostí jsem dospěl k závěru, že kdybych pokračoval ve funkci prezidenta, mohlo by to vést ke zmatkům, což by nebylo v zájmu společnosti," uvedl v Otaka ve svém prohlášení.

U soudu, který začal minulý týden, žádá po firmě a Otakovi jeho asistentka Sajaka Kobajaši (42) odškodné v celkové výši 190 miliónů dolarů (více než čtyři miliardy Kč). [celá zpráva] Kobajaši tvrdí, že ji Otaka obtěžoval na obchodní cestě a při obědě v newyorském Central Parku. Zdůrazňoval, že nevěří v manželskou věrnost a sdělil jí, že ani její přítel vůči ní není upřímný. Sajace Kobajaši také Otaka koupil květiny a granátový náhrdelník. Žádal jí, aby jej doprovázela na obědy a na obchodní cesty navzdory jejím protestům, že s ním nechce mít sexuální vztah.

Toyota kvůli aféře ustavila speciální tým, který má prověřit politiku firmy ohledně obtěžovaní a diskriminace. Povede jej Alexis Herman, jenž byl ministrem práce za prezidenta Clintona. "Jako Toyota máme nulovou toleranci vůči sexuálnímu obtěžování a diskriminaci jakéhokoliv druhu," prohlásil prezident automobilky Kacuaki Watanabe.

Ve funkci Otaku nahradí prezident americké prodejní divize Jim Press, který se tak stane prvním Američanem na tomto postu. Novým generálním ředitelem severoamerických aktivit byl jmenován další vedoucí pracovník prodejní divize Juki Funo. Severoamerická divize Toyota Motor North America má na starosti výrobní i prodejní aktivity automobilky Toyota ve Spojených státech, Kanadě a Mexiku. Zaměstnává 31 500 lidí.

Reklama

Související články

Toyotou otřásá sexuální skandál

Zaměstnankyně největší japonské automobilky Toyota Sajaka Kobajaši (42) zažalovala firmu a šéfa její severoamerické pobočky Hideakiho Otaku (65) o 190 miliónu...

Výběr článků

Načítám