Hlavní obsah

Nejrychlejší diesel světa

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost JCB postavila nejrychlejší automobil poháněný vznětovým motorem na světě. Její Dieselmax dokázal pokořit na bonevilském solném jezeře rychlost 300 mil za hodinu, tedy 482,8 km/h. Vůz tak dokázal, že moderní technologie dokáží pravé divy i s motory, které jsou v mnohých státech světa považovány za méněcenné.

Článek

Nový rekord pokořil speciál JCB Dieselmax, vybavený dvojicí motorů, kde každý má výkon 560 kW a točivý moment 1500 N.m. Zajímavé je, že nádrž rekordního vozu má objem pouhých 9 litrů. Vůz řídil Andy Green, který ustanovil v roce 1997 rychlostí rekord automobilu 1184,5 km/h s vozem ThrustSSC.

Nově vytvořený rekord pokořil již poněkud přestárlý výkon 379,41 km/h z roku 1973. JCB Dieselmax dokázal tento rekord pokořit hned napoprvé.

Společnost JCB je známá jako výrobce zahradní a zemědělské techniky. Na trhu působí již od roku 1945. Firma se rozhodla postavit toto devět metrů dlouhé monstrum pro propagaci vlastních výrobků a motorů a jako marketingový tah pro vetší prodej výrobků v USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám