Hlavní obsah

Prodloužený Rolls i do Evropy

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značka Rolls-Royce, nejznámější automobilka vyrábějící luxusní sedany a limuzíny, představila nedávno model Phantom v prodlouženém provedení. Bohužel zatím nebylo možno si jej zakoupit v Evropě, protože vozy byly určeny výhradně pro asijské trhy. Nyní to již není pravda.

Článek

Rolls-Royce se rozhodl, že po uspokojení hlavní poptávky u asijských ropných magnátů nabídne prodlouženou verzi i na starém kontinentu. Vůz dostal za B sloupkem dalších 250 mm, což ještě zvýšilo pohodlí na zadních sedadlech. Cestující se tak ani nedotknou nohami sedadel či přepážky před sebou. Nově je také zavedeno několik doplňků, které nešly instalovat do kratší verze. Jedním z nich je nová přepážka ze dřeva a skla či velký vyklápěcí displej pro zadní sedadla.

Cena tohoto XXL Phantomu je určena na 254 000 liber či 379 000 euro. To v přepočtu dává asi 11 000 000 Kč. Tato částka však musí být navýšena o národní daňové zatížení.

Rolls-Royce Phantom i přes počáteční nedůvěru a zklamání veřejnosti z designu se nyní prodává velmi dobře. Do svého vozového parku si je objednaly ty nejluxusnější hotely světa, velký zájem byl ze strany asijských ropných magnátů a velká poptávka je i v zemích bývalého Sovětského svazu. Vůz pohání vidlicový dvanáctiválec o objemu 6749 ccm s výkonem 338 kW  a točivým momentem 720 N.m při 3500 ot./min. Maximální rychlost krátké verze je udána na 240 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h zvládne vůz s pohotovostní hmotností 2445 kg za 5,9 s.

Reklama

Související články

Rolls-Royce slaví sto let

Je to přesně sto let, co silnice brázdí luxusní značka Rolls-Royce. Automobily se za tu dobu staly synonymem exkluzivity a komfortu. Všem, kteří vidí...

Výběr článků

Načítám