Hlavní obsah

Silnice od prvního července I

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvního července přichází v platnost novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Tato úprava se týká všech motoristů, kteří provozují svůj dopravní prostředek na komunikacích v České republice. Postupně se vám budeme snažit osvětlit několik základních změn, které novela přináší. Začneme jejich výčtem těch nejdůležitějších.

Článek

V červnu minulého roku byla schválena novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Ta dosavadní známá též pod číselným označením 361/2000 Sb. Už potřebovala změnu "jako sůl". Několik zásadních úprav přinese novelizace do každého odvětví dopravy. Přesto asi největší změnou bude zavedení bodového systému a možnosti zadržení řidičského průkazu policistou již na místě přestupku.

Ministerstvo dopravy, které po dlouhých peripetiích novelu prosadilo od ní očekává, že zvýší bezpečnost na silnicích. Důvodem má být ujasnění vztahu policista - řidič, zpřesnění několika zásadních bodů v právech a povinnostech řidiče a také možnost tvrdšího postihu těch, kteří svým chováním na silnici zákon přestoupí.

Třináct hlavních změn

Hlavní změny v zákoně jsou přehledně seřazeny v tabulce.

Změny v novele zákona o provozu na pozemních komunikacích
Bodový systém
Možnost zadržení řidičského průkazu policí přímo na místě
Městská policie může měřit rychlost a zastavovat vozidla
Zvýšení cen sazebníku pokut
Povinnost oznámení řidiče, který jel s vozidlem v době spáchání přestupku
Povinnost celoročního svícení
Povinné přilby pro cyklisty mladší osmnácti let
Určení chování na kruhovém objezdu
Zákaz předjíždění nákladních automobilů na dálnici se dvěma pruhy
Povinné používání dětských sedaček na všech typech komunikací
Zvýšení hranice škody z 20 000 na 50 000 Kč pro nahlášení policii při nehodě, pokud nedojde k újmě na zdraví
Jízda pod vlivem alkoholu je nově trestním činem
Zákaz používání antiradaru

Úprav jako máku

Samozřejmě, že změn je mnohem více. Změnily se například i podmínky pro získání řidičského oprávnění, pravomoci policie, městské policie, celní správy a další. Kupříkladu jeden konkrétní bod: novela třeba také umožňuje parkování nejen souběžně s chodníkem, nýbrž i šikmo a kolmo, aniž by to muselo být vyznačeno příslušnou dopravní značkou. Při volbě takového parkování je však třeba mít na paměti, že se nemění pravidlo, podle něhož při stání musí zůstat aspoň jeden volný jízdní pruh o šířce nejméně 3 m pro každý směr jízdy.

Každé změně se budeme v postupně věnovat podrobněji, aby řidiči měli prvního července dobrý přehled, co všechno si budou moci dovolit, za co mohou být pokutováni a v neposlední řadě, kde hledat jejich práva.

Reklama

Související témata:

Související články

Bodový systém: co je pro řidiče nového?

Bodový systém začne pro řidiče platit zřejmě už od půlky roku 2006. Co nás tedy čeká? Kromě vlastního bodování, které je nepochybně převratnou změnou, přijdou...

Výběr článků

Načítám