Hlavní obsah

Mitsubishi otestuje model "i" ve Velké Británii

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Mitsubishi uvedla na japonský trh nový model "i", který je určen primárně do města. Zanedlouho však bude k vidění i na evropských silnicích. Do Velké Británie se totiž také doveze několik kusů, na kterých automobilka vyzkouší zájem zákazníků.

Článek

Důvod je jednoduchý - v "ostrovním království" se totiž stejně jako v Japonsku jezdí vlevo. Žádné úpravy tak nejsou potřeba a homologace proběhne velmi rychle. Automobil ještě navíc splňuje i dílčí technické předpisy, protože je postaven na základě Smartu ForTwo. Podvozek je stejný, jen se zvětšil rozvor.

Díky tomu je v karoserii o rozměrech 3395 x 1475 x 1600 mm mnohem více místa. Dokonce tolik, že si může dovolit čtyři sedadla i dveře. Je pravda, že zavazadelník v tomto uspořádání není nijak ohromný, ale zadní lavice lze posouvat a sklápět. Zvětšené rozměry mají také výhodu v delších deformačních zónách. I když byl model ForTwo na svou velikost velmi bezpečný, Mitsubishi "i" jej zcela jistě předčí.

Pohonná jednotka je starý známý tříválec 695 ccm s přeplňováním a variabilním časováním ventilů. Největší výkon je 47 kW při 6000 ot./min a točivý moment vrcholí na 94 N.m při 3000 ot./min. Zanedlouho však v Japonsku přijde na trh elektromobil s malým motorem v každém kole. Ten by se měl v budoucnu rozšířit i na další trhy.

Podle představitelů britského dovozce Mitsubishi by se vůz měl prodávat za cenu asi 9000 liber (asi 373 500 Kč) se základní výbavou zahrnující klimatizaci, elektricky ovládaná okna a hliníková kola.

Reklama

Související témata:

Související články

Mitsubishi Colt - prostorný trpaslík

Za prvních pět měsíců letošního roku se v ČR prodalo 84 vozů Mitsubishi Colt. Tento model je hlavní zbraní dovozce M Motors v boji o tuzemského zákazníka....

Výběr článků

Načítám