Hlavní obsah

DaimlerChrysler ve velkých změnách

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncern DaimlerChrysler má stále problémy s restrukturalizací. Podle analytiků se nedokáže automobilka jen tak sama obnovit. Je zapotřebí propustit další zaměstnance - z administrativy. Pozitivní není ani zpráva o stahování modelů Chrysler díky závadě na stěračích či zrušení výběrového řízení na nového majitele Smartu.

Článek

Motorek na stěračích je u modelů Dodge Durango, Dodge Caravan (v Evropě Chrysler Voyager), Chrysler Town and Country a  Dodge Grand Caravan (Chrysler Grand Voyager) problémem. Kvůli němu se bude stahovat do servisů 268 000 automobilů, a to i těch, co byly vyrobeny v rakouském Gratzu. Tato zpráva vůbec nepotěšila vedení automobilky, která se nyní potýká s rozsáhlou restrukturalizací.

Díky ní bude muset propustit do roku 2008 až 6000 lidí z administrativy. Přesto se nikdo z nich nemůže hrozit, že ztratí náhle zaměstnání bez patřičného odstupného. Koncern na ně vyčlenil až dvě miliardy eur. Kupříkladu manažerům nabízí až dva měsíční platy za každý odpracovaný rok u společnosti. Zohledněny budou také věk, plat a funkce. Tato dohoda se však nevztahuje na Mercedes v Německu. Zde bylo jakékoli propouštění zablokováno do roku 2011. Stavy se zde snižují pomocí dobrovolných odchodů.

Poslední zprávou z koncernu DaimlerChrysler je zrušení shromažďování nabídek na odkup automobilky Smart. Ta je od svého založení ve ztrátě a ani jeden model nedokázal zaujmout větší počet zákazníků. Velkým propadákem je model ForFour, jehož se prodalo za minulý rok pouze 45 000 kusů. Aby se celá řada vyplatila, bylo by potřeba prodeje zvednout na dvojnásobek. Ke kroku stažení smartu z prodejní nabídky se rozhodlo vedení po přehodnocení strategických plánů. V roce 2007 by měl totiž nový Smart ForTwo nastoupit i na americký trh a tím by se prý měla značka stát poprvé ziskovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám