Hlavní obsah

Austrálie bojuje proti hlučným vozům

Novinky,

V Austrálii se nyní vyvíjí nové kamery, které dokáží odhalit příliš hlučné vozy. Kombinace mikrofonu, počítače a kamery dokáže odhalit a detekovat i automobily s příliš silnými audiosystémy, jenž nesplňují hlukové normy a obtěžují okolí.

Článek

Akustická výzkumná laboratoř v Novém Jižním Walesu na zakázku tamní vlády vyvíjí nový detekční systém, monitorující příliš hlučné automobily. Mezi ně nepatří pouze ty, které mají staré motory a prorezavělý výfuk, ale i tuneři s laděnými tlumiči, silnými subwoofery či nervózní řidiči s rukou na klaksonu.

Kombinace externího měřiče zvuku a videa dokáže zaznamenat a odhalit značku vozu produkující příliš mnoho hluku. Na harddisk se vejde až 10 000 průkazných materiálů ve zvukovém i desetisekundovém videoformátu. Přes WiFi se pak přístroj spojí s mobilním počítačem, kam se data přenesou. 

Výhodou nového systému je možnost filtrace zvuků z pozadí a tím i jasná průkaznost pro případnou penalizaci majitele vozu. Jeho vývoj však ještě pokračuje a nyní jej čeká náročné testování v terénu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám