Hlavní obsah

Fiat Panda 4x4 s lepšími vlastnostmi v terénu

Novinky, Jan Čech

Fiat nabízí model Panda 4x4 již od roku 2004. Zatím však měl vůz v terénu trochu potíže. Neměl uzávěr diferenciálu, který je v terénu nezbytný. Nová verze Panda 4x4 Cross jím však disponuje a nyní je k dostání i v Česku.

Článek

Fiat Panda s pohonem všech kol byl již v minulé generaci velkým prodejním trhákem. Především v zahraničí si jej lidé oblíbili pro jeho schopnost vyjet téměř kamkoli a přitom mít doma jen malý a levný vůz. Nová generace představená v roce 2004 zdědila všechny tyto přednosti. Vůz měří 358 centimetrů do délky, 161 centimetrů do výšky (160 bez ližin) a rozvor jeho kol činí 230 cm.

Panda 4x4 nabízí zákazníkům systém permanentního pohonu všech kol s viskózní spojkou a dvěma diferenciály, které se automaticky zapnou, když je třeba. Poprvé v řadě Panda 4x4 je tento vůz standardně vybaven elektronickou uzávěrkou diferenciálu s funkcí samosvorného diferenciálu LD (Locking Differential). Ten při rychlostech nižších než 30 km/h brzdí prokluzující kola a přenáší točivý moment na jiná kola stejné nápravy: například na zasněžených, zledovatělých nebo zabahněných silnicích - a při všech příležitostech, kdy kola nepřiléhají rovnoměrně k vozovce.

Lidé si často kupují supermini, aby si zajistili celkově nízké provozní náklady. Panda Cross v tomto ohledu nezklame: nový model je poháněn motorem 1.3 16v Multijet 70 k. Agergát má výkon 51 kW při 4000 ot./min a točivý moment 145 N.m při 1500 ot./min a je spojena s pětirychlostní ruční převodovkou se zmenšenými rozměry. Panda Cross vybavená touto jednotkou dokáže zrychlit z 0 na 100 km/h za 18 vteřin a dosáhnout maximální rychlosti 150 km/h.

Výbava vozu

Panda Cross nabízí jako standard komplet ABS se systémem EBD s protismykovou funkcí při zpomalování (MSR). Co se týče pasivní bezpečnosti, je nová verze vybavena čelním dvojitým airbagem. Další prvky zahrnují mlhová světla s ostřikováním světlometů, litinovými koly a pneumatikami 175/65R15.

Uvnitř výbava zahrnuje dálkové ovládání centrálního zamykání, elektrické řízení Dualdrive, elektrická zrcátka, kožený volant, na straně spolujezdců pouzdro v zadní straně sedadla a úložným prostorem pod sedadlem, elektrická okna či sedadlo řidiče nastavitelné podle výšky a nastavitelný volant.

Cena Fiatu Panda Cross 1.3 Multijet je 460 900 Kč po akční slevě. Z doplňkové výbavy jmenujem alespoň boční a okenní airbagy - obě za 8000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám