Hlavní obsah

Malý saab vyjede z Japonska

Novinky, Jaroslav Šimek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská automobilka Saab oznámila, že na projektu nového, výkonnostně orientovaného modelu Saab 9-2 s pohonem všech kol spolupracuje s japonskou společností Fuji Heavy Industries, Ltd. (Fuji).

Článek

Nový automobil se stane vstupním modelem Saabu. Cenově má být zařazen pod Saabem 9-3 Sport Sedan, který byl loni uveden na trh. Výroba Saabu 9-2 bude zahájena na jaře příštího roku v Japonsku.

Kooperace se Subaru

V rámci pokračování své dosud nejrozsáhlejší modelové ofenzívy tak rozšíří Saab Automobile AB svou produktovou řadu o nejmenší model. Má pomoci získat své značce nové, mladší zákazníky. Bude zvlášť zaměřen na ty, kteří hledají výrazný automobil, který poskytne zážitek z jízdy i všestrannější vlastnosti pro rozvíjení aktivního životního stylu. Jak lze od Saabu očekávat, model 9-2 bude nabízet nejen vynikající jízdní dynamiku díky výkonu přeplňovaného motoru a pohonu všech kol, ale i praktickou hodnotu uplatněním karosérie typu hatchback.

Saab přitom využívá globálních zdrojů koncernu General Motors (GM), do něhož je včleněn, a navázal spolupráci právě s japonskou společností Fuji. Nový Saab 9-2 tak bude vyvíjen v kooperaci se značkou Subaru, která je automobilovou divizí Fuji.

Co na to představitelé Saabu a GM?

"Saab 9-2 bude výsledkem spolupráce dvou značek, které mají mnoho společného. Obě se pyšní specifickou tradicí v letectví, obě dosáhly mnoha úspěchů v automobilových soutěžích. Naše automobily jsou známé svou dynamikou, bezpečností a požitkem z jízdy. Je tedy velmi logické, že spojujeme své síly, abychom společně vyvinuli další model Saabu a rychle jej uvedli na trh," řekl prezident a generální ředitel společnosti Saab Automobile AB Peter Augustsson.

Místopředseda správní rady General Motors pro vývoj produktů Bob Lutz k tomu dodal: "Obě značky - Saab a Subaru - mají svůj osobitý styl. Je jen přirozené, že spojují své schopnosti a odborné zkušenosti, aby do rodiny Saabu přivedly první automobil s pohonem všech kol - automobil s vynikajícími dynamickými kvalitami a se vzrušujícím výkonem."

Premiéra na americkém trhu

Nejprve bude tento vůz nabízen na americkém trhu - přesněji v USA a Kanadě. Peter Augustsson to komentuje slovy: "Vidíme, že v USA vzniká nový segment trhu pro malý luxusní automobil, avšak levnější než Saab 9-3 Sport Sedan." Proto také první informace o této automobilové novince, doplněné zatím pouze několika skicami, pocházejí z nedávného prestižního autosalonu v New Yorku.

Saab 9-2 bude k dispozici ve dvou verzích. Obě budou pětidveřové a, jak už bylo řečeno, s pohonem všech kol. Základní verze má být vybavována benzínovým čtyřválcem o objemu 2,5 l, silnější a luxusnější verze Aero vysoce výkonným přeplňovaným benzínovým dvoulitrovým čtyřválcem. Nový saab se bude vyrábět v závodech společnosti Fuji v Japonsku. Pro úplnost dodávám, že společnost Saab Automobile AB se sídlem ve švédském Trollhöttanu je plně ve vlastnictví koncernu General Motors, který zároveň drží dvacetiprocentní podíl ve společnosti Fuji.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový Saab 9-3 Cabrio

Nový Saab 9-3 Cabrio, představený 4. března na Ženevském autosalónu, přináší do nové modelové řady 9-3 dimenzi elegantního kabrioletu a je dalším krokem, jímž...

Výběr článků

Načítám